„Солар импулс-2” излетя от Севиля за Кайро (видео)

Соларният самолет се движи със скорост между 50 и 100 км в час

„Солар импулс-2” излетя от Севиля за Кайро (видео)
Рано тази сутрин захранваният от слънчеви батерии „Солар импулс-2” отлетя от Севиля за египетската столица Кайро, предадоха световни агенции. Той ще пресече Средиземно море и ще премине през въздушното пространство на Тунис, Алжир, Малта, Италия, Гърция и накрая ще кацне в Египет.

Очаква се това да е последният полет на Андре Боршберг от първата околосветска обиколка със самолет, задвижван със слънчева енергия. Разстоянието от 4 хиляди километра ще бъде взето за 50 часа и 30 минути.

След Кайро самолетът ще предприеме последния тур от обиколката, връщайки се в Абу Даби. Самолетът започна околосветската обиколка през март 2015 година от Абу Даби. Целта на пътуването е да насърчи използването на чиста енергия.Самолетът е захранван от повече от 17 хиляди соларни клетки, разположени по дългите 72 метра крила. Благодарение на иновативния дизайн самолетът, изработен предимно с карбонови нишки, тежи само 2,3 тона. "Солар импулс-2" се движи със скорост между 50 и 100 километра в час.

Той е наследник на Solar Impulse, който извърши 26-часов полет през 2010 година, доказвайки възможностите си да съхранява достатъчно енергия дори за летене и през нощта.
Коментари: 0