SONY Pictures лесно уязвима от хакерски набези

Компанията съхранява хиляди списъци с незащитена информация

SONY Pictures лесно уязвима от хакерски набези
Автор: Михаил Михайлов

Изключителна немарливост демонстрират служителите и мениджърския екип на американската мегакомпания SONY Pictures. Изтекли документи, получили публичност на сайта на CNN, свидетелстват че в сървърите на компанията се съхраняват голям брой списъци с пароли и електронни таблици, които не са защитени по никакъв начин и могат да станат притежание на всеки хакер, който реши да пробие компютърната им система.

Още по-шокиращи са информациите, че в компютрите се намират и номерата за социално осигуряване на цели 47 426 души, сред които тези на Силвестър Сталоун и Конан О'брайен. Файловете с лична информация са некриптирани  и при хакерска атака могат да бъдат откраднати с плашеща лекота.

От SONY Pictures заподозряха севернокорейски хакери, относно атаките, а от своя страна властите в Пхенян отрекоха каквато и да е връзка на свои граждани с проблемите на компанията и припомнят, че именно в техните студия е заснет филм за един въображаем заговор за убийството на върховния лидер на Северна Корея.

Фактът че от компанията не правят достатъчно да се защият от хакерските атаки се потвърждава от безотговорното пренебрежение, с което е пренебрегнат основния портокол за киберсигурността на системата.

През месец август тази година от SONY отново имаха сериозни хакерски проблеми, след като сайтовете им за музика и игри бяха отново лесно пробити от хакерска група, която дори заплаши президента на компанията - Джон Смедли с терористичен акт, чрез публикации в Туитър, което доведе до отклоняване на самолета му.

Междувременно други компании, опитващи се да се намалят разходите за сигурност и да оптимизират ефективността на контрола върху мрежите дават достъп на повече от служителите си до огромно количество данни. Проучване на експертите от Института Ponemon показва, че 71% от служителите на големите компании имат достъп до чувствителни данни, които по принцип не трябва да са обществено достояние.

Коментари: 0