Сорос: ЕС трябва да приема по 1 млн. бежанци годишно

През първите 2 г. всеки мигрант да получава по 15 хил. евро, предлага инвеститорът

Сорос: ЕС трябва да приема по 1 млн. бежанци годишно
524 ~ 1 мин. четене

Европейският съюз (ЕС) трябва всяка година да приема на своя територия поне милион бежанци и мигранти търсещи убежище. Това предвижда план за справяне с бежанската криза на Стария континент, съставен от Джордж Сорос, цитиран от БГНЕС.

Планът предлага през първите 2 години всеки един от мигрантите да получава по 15 хил.евро, които те да използват за настаняване, здравеопазване и образование. Бежанците трябва да бъдат настанявани там където поискат.

За да се справи с успешното интегриране на голямата цифра бежанци, ЕС трябва да си сътрудничи активно с неправителствените организации, църквата и бизнесмени като спонсори.

Според плана ЕС трябва да гарантира и финансирането на помощите за бежанците в Ливан, Турция и Йордания, както и да създаде икономически зони по тези места, включително и в Тунис и Мароко. Сорос смята, че по този начин ще бъдат привлечени чужди инвеститори и ще бъдат открити работни места за бежанците.

Икономистът призовава и за създаване на специална Агенция за мигрантите в ЕС, защото досегашните институции не функционират и не са ефикасни. За да се сложи край на паниката при тази криза, Сорос предлага да бъдат създадени специални канали за търсещите убежище от Гърция и Италия до тяхната крайна дестинация.

Необходимо е ЕС да създаде оперативни и финансови договори за спазване на световните стандарти за бежанците.
Подкрепи Economic.bg