СОС предлага нов модел за таксуване в градския транспорт на София

Общинарите от ГЕРБ обаче предлагат срещу 1.60 лв. да се пътува само 30 минути

СОС предлага нов модел за таксуване в градския транспорт на София

Снимка: Красимир Свраков

3614 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Нова тарифна при пътуване с градския транспорт предстои да бъде въведена в София през 2022 г. Това съобщиха на брифинг зам.-председателят на Комисията по транспорт Зафир Зарков (ГЕРБ) и председателят на Столичен общински съвет Георги Георгиев (ГЕРБ).

Новият модел на таксуване въвежда частично нещо, което общината обещава от години – да има таксуване по време. Така гражданите ще могат да се прекачват неограничен брой пъти на различни линии, като ще плащат за времето на пътуването.

Целта е да бъдат привлечени повече столичани, които да използват градския транспорт. Има драстичен спад на пътници, транспортът на София финансово се задъхва. Около 60 млн. лв. са загубите заради COVID-19 кризата. Над 60% по-малко са пътниците, които имаме сега в сравнение с 2019 г. Разходите са даже по-високи“, каза Зарков.

Едно от предложенията е въвеждането на билет от 1.60 лв., с който да може да се пътува в цялата мрежа на градския транспорт в рамките на 30 минути. Това е т.нар. билет "30+". Втората опция ще бъде на цена от 2.20 лв. С този билет ще може да се пътува в рамките на 60 минути. Обсъжда се и въвеждането на нови варианти на талоните с билети за пакетни пътувания с отстъпка.

Общината предвижда и карта за 20 пътувания на цена от 30 лв. и карта за 30 пътувания на цена от 40 лева, информира Зарков.

Сред предложенията за промени в тарифната политика е и въвеждането на съботно-неделна карта за семейства. С една такава да могат да пътуват до четирима души от семейство. За нея обаче се изчакват допълнителни финансови разчети, обясни зам.-председателят на Комисията по транспорта.

Зарков каза още, че краят на февруари 2022 г. е най-ранният възможен срок за приемането на промените, което ще стане с решение на СОС и с промени в наредбата на Столичната община.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg