Магдалена Андершон пак е премиер на Швеция

Миналата седмица тя успя да изкара само 12 часа на поста, след което подаде оставка

Магдалена Андершон пак е премиер на Швеция

Снимка: БТА

664 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

За втори път в рамките на една седмица шведският парламент избра Магдалена Андершон от социалдемократите за министър-председател. Тя получи подкрепа и миналата седмица, когато стана първата жена в историята на Швеция, заемаща този пост. Но след по-малко от 12 часа тя подаде оставка заради разпадането на управляващата коалиция.

Сега Андершон отново е избрана за премиер и се нагърбва с тежката задача да се ориентира в разпокъсания и наситен политически пейзаж. Сега Андерсън ще формира правителство на малцинството, състоящо се само от нейната партия.

Социалдемократите обаче имат само 100 депутати в 349-местния парламент и ще трябва да разчитат на подкрепа от няколко други партии, за да прилагат политиките си. От 1979 г. насам правителството не е получавало толкова малка пряка подкрепа.

Усложнявайки картината, Андершон ще трябва да управлява с бюджет, частично формулиран от три опозиционни партии, включително антиимиграционните шведски демократи, които през последното десетилетие са в основата на политическите сътресения в страната. Именно заради това управляващата коалиция се разпадна миналата седмица. C одобрения бюджет някои oт ĸлючoвитe peфopми нa пpaвитeлcтвoтo – ĸaтo дoпълнитeлнa нepaбoтнa ceдмицa зa ceмeйcтвaтa – щe бъдaт зaгъpбeни зa cмeтĸa нa пoвeчe paзxoди зa cъдeбнaтa cиcтeмa и нaмaлявaнe нa aĸцизa въpxy бeнзинa, предложени от опозицията.

Изборите, които се очакват през септември следващата година, може да не внесат допълнителна яснота, тъй като проучванията показват малка промяна в общия политически баланс.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg