Омикрон показва съвсем различни симптоми от Делта

Световната здравна организация все още проучва степента на заразяване на новия щам и доколко тежко протича болестта

Омикрон показва съвсем различни симптоми от Делта

Снимка: БТА

9844 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Хората, заразени с COVID варианта Омикрон в Южна Африка, показват много различни симптоми от тези, страдащи от Делта щама. Това каза лекарят, който предупреди правителствените учени за новия вариант.

Пациентите, които са се заразили, се оплакват от умора, болки в главата и тялото и от време на време – от възпалено гърло и кашлица“, каза Анжелик Кутзи, която е и председател на Южноафриканската медицинска асоциация.

Делта инфекциите, за сравнение, причиняват повишена честота на пулса, довеждат до ниски нива на кислород и загуба на мирис и вкус.

След седмици на почти никакви пациенти с COVID в нейната практика в столицата Претория, която е епицентърът на сегашното вълнение в Южна Африка, Кутзи казва, че внезапно е започнала да вижда пациенти, които се оплакват от посочените симптоми. Тя незабавно информира Министерския консултативен съвет по COVID-19 към правителството, а на следващата седмица лабораториите идентифицираха нов вариант.

„Казах, че тези различни симптоми не могат да бъдат от варианта Делта, те са много подобни на Бета или трябва да е нов щам“, каза тя в интервю в понеделник.

Не мисля, че ще премине, но мисля, че ще бъде леко заболяване, надявам се. Засега сме уверени, че можем да се справим.“

Световната здравна организация (СЗО) анализира новата мутация и заяви, че е твърде рано да се каже каква е степента и на предаване и колко тежко протича. Призовават се страните да започнат мащабно тестване за Омикрон, като се казва, че различният дизайн може да подхрани бъдещи пикове на COVID-19.

Южна Африка обяви за съществуването на новия вариант на 25 ноември, заявявайки, че няколко случая са били идентифицирани първо в съседна Ботсвана, а след това други са били последвани в Тчуане – областта, в която се намира Претория. Съобщението предизвика световна паника, разтърси пазарите и доведе до забрани за влизане на пътници от южноафрикански държави.

Учени, съветващи правителството на Южна Африка, казаха на брифинг за медиите в понеделник, че докато Омикрон изглеждаше по-заразен, случаите изглеждат много леки.

Пациентите на Кутзи са сравнително млади. Ваксиниран 66-годишен пациент е дал положителен тест в понеделник, но е бил със съвсем леки симптоми.

Подкрепи Economic.bg