С критики СОС прие „Програмата за София“ за над 5 млн. лв.

Според някои съветници столичният План за интегрирано развитие е претупан и има опасност да остане само на хартия

С критики СОС прие „Програмата за София“ за над 5 млн. лв.

Снимка: Красимир Свраков

472 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Столичният общински съвет (СОС) прие Плана за интегрирано развитие на Столична община за периода 2021 – 2027 г., въпреки че се сблъска и с критики, свързани с приложимостта му на практика. Чуха се и мнения, че е претупан и на съветниците не е дадено достатъчно време за реакция и мнения. В крайна сметка докладът на кмета Йорданка Фандъкова бе одобрен с 22 гласа „За“, 3 „против“, а 18 „въздържал се“.

Това е нов вид стратегически документ, регламентиран със Закона за регионалното развитие, правилника за неговото прилагане и методическите указания, утвърдени от министъра на регионалното развитие и благоустройството, заяви Фандъкова при представянето пред общинските съветници.

Целта е да отговорим на новите изисквания за европейско финансиране и да се обединим около визията за развитието на София. Планът определя средносрочните цели и приоритети на общината. Той включва 3 стратегически цели: по-устойчиво развитие и подобрена свързаност, по-развити социална и културна среда, повишаване конкурентоспособността на общината и развитие на икономиката на знанието“, каза Фандъкова.

Към документа има разработен списък със 70 проекта, които могат да бъдат допълвани, подчерта столичният кмет. Тя припомни, че Планът за интегрирано развитие е създаден в периода май 2020 – септември 2021 г. от общинското предприятие „Софияплан". 

„Програма за София” разпознава и интегрира плановете и програмите за климат и енергия като План за действие за устойчива енергия и климат (ПДУЕК), Плана за устойчива градска мобилност (ПУГМ), Регионалното прединвестиционно проучване (РПИП), както и други стратегически документи в различни сектори като Стратегия за туризъм, Стратегия за култура, План за действие за зелен град и др.

Мерките обхващат всичките аспекти на околната среда, кръговата икономика и зелените инвестиции и инфраструктура – техническа и транспортна, социални, културни и градоустройствени аспекти, управление, туризъм и всички аспекти на икономиката и образованието. Дефинираните комплексни мерки подлежат на финансиране от различни източници с комбиниране на секторни финансови средства и други възможни източници, включително и собствено финансиране, се казва в доклада на столичния кмет.

Бюджетът на „Програмата за София“ е разработен в три варианта:

  • в песимистичния вариант е 5 380 422 998 лв.
  • в реалистичен вариант 5 890 224 594 лв.
  • в оптимистичния вариант 6 745 373 015 лв.

Как протече дискусията

Дискусията около плана продължи повече от час. Общинските съветници от БСП и "Демократична България" настояха доклада на Фандъкова да не се приема днес, а да се разгледа в следващите няколко заседания, както и отново в комисии.

Този План по-скоро представя само една мечта и блян, но не и реална цел. Ако се гласува днес, той ще бъде претупан“, обясни Милка Христова от БСП.

„Плановете са много хубаво нещо. Имаше период от 15 години, когато тези планове се отричаха. Но съм забелязал, че си остават 90% само на хартия“, коментира съпартиецът ѝ Иван Мечков. Борис Милчев от „Демократична България“ подчерта, че планът на места съществено излизал от законовоопределената структура за изготвяне на такива стратегии.

Този документ наистина се претупва. Общинските съветници сме пренебрегнати, искахме повече време за разискване и за изготвяне на наши предложения“, коментира Марта Георгиева от „Демократична България“.

Подкрепи Economic.bg