S&P: Британската икономика е губила по £6,6 млрд. на тримесечие от референдума за Brexit насам

Ръстът на икономиката би бил двоен на сегашния, ако го нямаше Brexit

S&P: Британската икономика е губила по £6,6 млрд. на тримесечие от референдума за Brexit насам

Снимка: БТА

1324 ~ 1 мин. четене
Великобритания е губила по 6,6 млрд. паунда икономическа активност на всяко тримесечие, откакто е гласувала да напусне Европейския съюз, според S&P Global Ratings, поредната компания, която оценява щетите от Brexit.

В доклад, публикуван в четвъртък, старши икономистът на рейтинговата агенция Борис Глас каза, че петата най-голяма икономика в света би била с около 3% по-голяма до края на 2018 г., ако страната не беше гласувала на референдума от юни 2016 г. за напускане на ЕС.

Тримесечните темпове на растеж биха били средно около 0.7%, а не 0.43%, каза той.

„Веднага след референдума лирата падна с около 18%. Това е единственият най-важен показател за въздействието на гласуването и спадът, който той създаде и който чрез инфлацията се разпространи в икономиката ”, каза още той.

Тъй като вносът стана по-скъп, инфлацията започна да нараства, ограничавайки разходите на домакинствата. S&P оценява инфлацията с 1,8% по-висока, отколкото би била в края на третото тримесечие на 2017 г.

Прогнозата е малко по-ниска от оценката на Goldman Sachs по-рано тази седмица, която обвърза разходите за икономиката с около 600 милиона лири на седмица. Това се равнява на 7,8 млрд. паунда на тримесечие, според изчисленията на Ройтерс.

Докладът на S&P се основава на подхода на Doppelganger, иконометрична техника, която използва синтетична икономика на Обединеното кралство, основана на резултатите от други икономики, за да прецени как Великобритания би направила, ако не беше решила да напусне ЕС.

Другите държави са САЩ, Канада, Япония, Ирландия, Дания, Португалия и Унгария.
Коментари: 0