Space X ще е готова да превозва хора в Космоса до април 2019 г.

Това обявиха от НАСА

Space X ще е готова да превозва хора в Космоса до април 2019 г.
НАСА иска да спре да разчита на Русия за извеждането на астронавти към Международната космическа станция (ISS). И малко по малко Sapce X помага за случването на тази цел, пише Futurism. 

Още през 2014 г. американските власти се съгласиха да платят на космическата компания на Илон Мъск 2.6 млрд. долара за разработването на кораб, който да служи именно за транспортирането на астронавти към ISS. Същата сделка бе постигната и с Boeing, но за 4.2 млрд. долара. 

Оттогава и двата проекта многократно са отлагали датите за стартиране във времето. Сега обаче изглежда, че една от тях е докарала разработките си до финалната права.  

В четвъртък НАСА съобщи, че Crew Dragon – космическият кораб на Space X за превоз на астронавти, най-сетне ще бъде готов за първи тестове през ноември тази година. Такива с екипаж на борда пък са предвидени за април 2019 г. 

Горе-долу същият е и графикът на Boeing и нейния CST-100 Starliner, казват още от НАСА. 

След като корабите бъдат тествани с екипаж на борда им, предстои да преминат през процес на сертифициране от НАСА. Преминат ли ги успешно, ще могат да започнат извършването на редовни превози на астронавти до Международната космическа станция. 

Към момента американските астронавти използват руския космически кораб „Съюз“, за да се придвижват до ISS. Договорът помежду им изтича през ноември 2019 г. Това означава, че ако Space X и Boeing не бъдат готови със своите кораби, то САЩ няма да има с какво да транспортира космическите си екипи. 
Коментари: 0