10-те най-красиви планински града в Европа

В класацията на британския в. „Телеграф” ще откриете и изненадващи участници

10-те най-красиви планински града в Европа

Снимка: Pixabay, Wikipedia

Лятна почивка на планина вместо на море може да е невероятно релаксиращо и свежо преживяване. Ако имате нужда от лек бриз за омекотяване на силните слънчеви лъчи в жегите, то ще е хубаво да се качите на високо, сред зеленина и прохлада, на хълмовете. Десетте най-красиви планински градове в Европа, подредени от британския в. „Телеграф”, са до един на височина над 400 метра. И се намират, освен един, в Западна Европа.

1. Анси, Франция

Сгушен от северната страна на едноименното езеро, Анси е сравнително недооценна част от  френския алпийски рай. Скиорите често минават оттук, но не се застояват, на път от летището в Женева до курорти като Куршевел и Мерибел. Заслужава си по-обстойно разглеждане, особено през лятото, когато псевдонима му - "Перлата на френските Алпи" – напълно се оправдава.

Основна забележителност: Езерото Анеси

2. Констанц, Германия

Идеята, че Германия е само равнини и пасища, е разбита на пух и прах от този крайбрежен град.  Констанц заема южния край на полуостров, оформен от езерото Констанц (или Бодензее, ако ползваме местния термин) на изток и на Унтерзее (долното езеро) на запад – и река Рейн, която свързва двете.

Основна атракция: Зеещрасе, която се простира по протежение на северния бряг на езерото Констанц - с къщи в стил Ар Нуво. Идеален за вечерна разходка.

3. Залцбург, Австрия

Четвъртият по големина град на Австрия се намира на северозадап, до границата с Германия, а той се свързва с блясъка на един композитор от 18 век (роден през 1756 г. тук). Но освен заради Моцарт, Залцбург не би бил толкова популярен, ако не беше толкова живописен, простирайки се на река Залцах в подножието на Алпите.

Основна атракция: Къщата-музей на Моцарт.

4. Ньошател, Швейцария

Името му звучи като компромис между немския и френскоговорящия свят и така се оказва в реалния живот - Ньошател е френскогоорящата столица на западния швейцарски кантон със същото име. Намира се в северния край на едноименното езеро - най-голямото, разположено изцяло в Швейцария.

Основна атракция: Замъкът Ньошател от 12-и век, чиито кули достигат до небето

5. Люцерн, Швейцария

В Швейцария не липсват идилични места. Люцерн е на същата надморска височина с Ньошател, но се намира на езерото Люцерн. Градът е компактен, лесно се обикаля, особено през пешеходния мост Kapellbrücke от 14-и век, свързващ двете части на града (които река Ройс разделя).

Основна атракция: Museggmauer, стените на града от 14-и век - се още непокътнати, включително кулите Schirmer, Zyt, Wacht и Männli.

6. Клагенфурт, Австрия

Клагенфурт е познат като ски дестинация, но е чудесен вариант за летни бягства. Градът се разгръща около Нйойер Плац, но като шести по големина град в Австрия се простира на изток, до ръба на Вьортерзее. Само на три мили с такси сте от най-голямото езеро на Каринтия.

Основна забележителност: Тук е водният атракцион Europapark, както и Minimundus – парк, който представя забележителности от света в миниатюрни форми.

7. Халщат, Австрия

Красив като пощенска картичка, Халщат се издига на скалите над планинско езеро в Алпите. Известен още като „перлата на Австрия“, Халщат може да се за по-малко от половин час пеша.

Основна атракция: Солените пещери, ако не се страхувате да слезете под земята.

8. Лозана, Швейцария

Лозана се намира на северния бряг на Женевското езеро. Той е и най-малкият град в света сметро – цели 28 спирки.

Основна забележителност: Олимпийският музей, тъй като Лозана е седалище на Международния олимпийски комитет.

9. Охрид, Македония

Този малък град в Македония е толкова красив – със своите къщи и църкви, разположени край Охридското езеро - че е получил статут на ЮНЕСКО за световно наследство. Това е място да гледате, да се разхождате бавно и да се наслаждавате на природата.

Основна атракция: „Света София” от 11-и век е може би най-прекрасната от многото църкви в Охрид - таваните й са украсени със стенописи от Средновековието.

10. Гап, Франция

Познавачите на Тур дьо Франс ще разпознаят в този алпийски град като един от трудните етапи на колоездачната обиколка, заради височината. Той е главен град на департамент Отз Алп и най-високо разположената столица на департамент в страната. Затова е и чудесно място за пешеходни преходи през пасища с цветя.

Основна атракция: Гап е вход към Национален парк Écrins.

Коментари: 0