Спасяват \"Видахим\" с търгове на ЕСО

Ако предприятието спечели, може да задържи 150 работници

Спасяват \
444 ~ 2 мин. четене

Различни варианти за продължаване работата на „Видахим“ АД и запазване на част от работните места обсъдиха ръководството на дружеството и министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Един от тях е участие на дружеството в търга за студен резерв на ЕСО, който предстои в края на месец април. Ако „Видахим“ спечели, това ще даде възможност около 150 души, от планираните за съкращаване повече от 300, да останат на работа.

„Не промените в Закона за енергетиката са причина „Видахим“ АД да спре работа и да се стигне до съкращаване на повече от 300 работници“,  каза министър Петкова на среща с работници и ръководители на видинското предприятие. Тя пристигна на място във фирмата, за да обясни на работещите там и мениджмънта й логиката на законовите промени и да потърси заедно с тях възможности предприятието да продължи работа. В срещата участваха и изпълнителният директор на „НЕК“ ЕАД Петър Илиев, областният управител на Община Видин Момчил Станков, зам.-областният Огнян Ценков и депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев.

„Ако дадено предприятие произвежда ток по високоефективен или комбиниран начин и това е спомагателно производство към основната му дейност, то държавата се ангажира да изкупува тази енергия по преференциални цени, именно за да насърчава производството“, обясни Петкова. „Случаят с „Видахим“ АД обаче не  такъв, тъй като дружеството нито произвежда високоефективно, нито пък по комбиниран начин. От производител на каучукови изделия предприятието се е превърнало в производител на електричество“, каза тя пред работниците и приведе като доказателство следните числа: за времето от 2011 г. до 2013 г. „Видахим“ АД реализира общо приходи в размер 171 млн. лева, 141 млн. лв. от които от продажба на ел. енергия. Към 31 декември 2013 г. приходите на дружеството са 54 млн. лв., от които 52 млн. лв. са от продажба на електроенергия.

По думите на министър Петкова НЕК е била задължена да изкупува произведения от „Видахим“ ток на цена от 140 лв. на мегават/час, а да го продава на регулирания пазар по 125 лв. за мегават/час. В подобна ситуация са 22 заводски централи и 12 топлофикационни дружества. Това е една от основните причини за огромния дефицит в НЕК, който за миналата година достигна 644 млн. лева.

„Държавата няма вина за създалата се ситуация, но ще помогне с каквото е необходимо, за да се запази предприятието „Видахим“, каза Теменужка Петкова. Тя се ангажира заедно с ръководството на НЕК да търси възможности за ускорено разплащане на задълженията на електрическата компанията към дружеството. Тази сутрин НЕК е превела на „Видахим“ АД  2,4 млн. лева и остават дължими още 8,7 млн. лева.

Коментари: 0