Спряха поръчка на държавната ТЕЦ ”Марица-изток 2”

Теменужка Петкова прекрати поръчка на стойност 29 280 900 лв. без ДДС

Спряха поръчка на държавната ТЕЦ ”Марица-изток 2”
244 ~ 1 мин. четене

След възложена от министър-председателя Бойко Борисов проверка, енергийният министър Теменужка Петкова разпореди прекратяване на поръчката на държавната ТЕЦ „Марица-изток“ 2 ЕАД 2 за изграждане на външна ограда, съобщиха от МЕ.

Поръчката е за „Инженеринг – проектиране, авторски надзор и изпълнение на Главната командно-контролна система за сигурност по част от периметъра на северната дъга и прилежащите й обекти“. Предметът на договора включва - външна физическа ограда, главен команден и контролен център, преустройство на административни офиси и други.

Поръчката е стартирана през юни 2014 г. без обявена прогнозна стойност . Въз основа на нея е сключено рамково споразумение, в което също липсва прогнозна стойност, което е предпоставка за възлагането на дейности без лимит.

На 28 януари 2016 г. е сключен договор по рамковото споразумение на стойност 29 280 900 лв. без ДДС. ТЕЦ 2 реализира загуба за 2015 г. и към момента има недостиг на финансови средства за регулярно разплащане с доставчици и контрагенти.

В този смисъл възлагането на подобни дейности към този момент и при тези условия е неоправдано. Агенцията за държавна финансова инспекция в момента извършва проверка в държавното дружество. Обект на проверка е и законосъобразността на проведената през юни 2014 г. поръчка, пише БГНЕС.

Подкрепи Economic.bg