Срив на БФБ заради политически решения

75% срив на оборота през февруари са отчели от ръководството на Българската фондова борса

Срив на БФБ заради политически решения
140 ~ 1 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова

Срив от 75 % на оборота през февруари, заради поредица от политически решения са отчели от ръководството на Българската фондова борсa.

В съобщение от Съвета на директорите се посочва, че инвеститорите са били изключително предпазливи, заради неочакваните политически решения, засягащи пряко капиталовия пазар у нас.

Инвеститорите са имали най-големи притеснения заради промените в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи. С законите се налагат санкции на дружествата, притежаващи земеделска земя в България, но които имат акционери, регистрирани извън Европейския съюз или офшорни зони.

От ръководството на фондовата борса припомнят, че промяната през февруари е предизвикала и острата реакция на редица професионални инвеститорски организации. Основният борсов индекс „Софикс“ продължи да губи от цената си, като на годишна база спадането е с 17 на сто.

Пазарната капитализация на основния пазар на Борсата за февруари остава стабилна на равнище 3,63 милиарда евро, смятат от съвета на директорите.Въпреки това отбелязват, че той е намалял с 0,33 на сто на месечна база, а на годишна спадът е с 19%.

Коментари: 0