Стачка на банкови служители парализира Аржентина

Кризата и инфлацията \"изяждат\" от заплатите на \"белите якички\" и учителите в столицата Буенос Айрес

Протестът на финансово грамотните

Стачка на банкови служители парализира Аржентина
160 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко
 В закъсалата от икономическата криза Аржентина избухнаха масови стачки на банкови служители, които парализират финансовата система на страната, информират днес световните медии.

„Стигнахме до тази крачка, защото покупателната ни сопособност, а данъчното бреме расте наравно с инфлацията“, коментира пред американската тв CNN шефът на Профсъюза на банковите служители на Аржентина Серджио Палацо.

Репортажът на медията от Буенос Айрес гласи, че топ банкерите са се надявали да отсрочат стачката, но синдикалните лидери припомниха, че досега не са взети под внимание исканията на работещите в системата. А лидерите на пазара не проявиха никакво желание за разрешаване на проблема.

Учители в провинцията Буенос Айрес се присъединиха към стачката, като те имат намерение да протестират поне 48 часа, искайки увеличение на заплатите като компенсация за годишната инфлация.

„Заради ръста на цените заплатите наистина изгубиха част от покупателната способност, което може да се види по намалялото потребление – например по срибалите се продажби в търговската мрежа“, казва аржентинският икономист Родриго Алварес. По думите му страната „ще се сблъсне с проблеми в различни сектори на икономиката, ако не вземе спешни мерки“.

CNN припомня, че по-рано със стачки заплачиха няколко синдиката, сред които са строителите, превозвачите и нефтяници. Правителството в Буенос Айрес твърди, че до края на годината „няма да има никакви бонуси за държавните служители и пенсионери“. Цели седем провинции започнаха да увеличават заплатите и социални плащания за сметка на местните бюджети.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg