Standard and Poor's запази кредитния рейтинг на Сърбия

Въпреки рисковете страната ще се възстанови през 2021 г., смятат експертите

Standard and Poor's запази кредитния рейтинг на Сърбия

Снимка: Pixabay

916 ~ 1 мин. четене

В рамките на извънредните оценки на рейтинга, които провежда на глобално ниво заради кризата, предизвикана от пандемията от коронавирус, рейтинговата агенция Standard and Poor's (S&P) реши да запази кредитния рейтинг на Сърбия за дългосрочно задлъжняване в местна и чуждестранна валута на ниво ВВ+.

В сравнение с предишната оценка, когато перспективите за рейтинга на Сърбия бяха положителни, агенцията изтъква, че промяната се определя от избухването на глобалната пандемия на коронавирус и влиянието му върху световната икономика и финансовите потоци.

В изявление агенцията S&P изтъква, че запазването на кредитния рейтинг е резултат от дългосрочна макроикономическа стабилност, рекордно високо ниво на валутни резерви и регулирани публични финанси.

Експертите изтъкват факта, че нивото на кредитен рейтинг BB+ се подкрепя от надеждна парична политика, както и от умерено ниво на публичен дълг, което позволява фискалната политика в криза силно да подкрепи икономическото възстановяване от последиците от глобалната пандемия.

Според Агенцията Сърбия навлиза в тази криза с много по-ниски дисбаланси, отколкото преди десетина години.

В анализа на S&P се казва, че има рискове, но въпреки това е изчислено, че Сърбия ще постигне икономически растеж от 5% през 2021 г., което би било повече от достатъчно за пълно икономическо възстановяване.

Коментари: 0