Станишев отпадна от надпреварата за Европейския парламент

Той бе отхвърлен от консервативните и социалистически евродепутати

Станишев отпадна от надпреварата за Европейския парламент
Сергей Станишев отпадна от надпреварата кой да е следващият председател на Европейския парламент. Въпреки че получи подкрепата на ГЕРБ и че се очакваше да си подели мандата на поста с Манфред Вебер, бившият български премиер не бе подкрепен от повечето консервативни и социалистически евродепутати, пише Reuters.

Вместо това парламентарната група на Партията на европейските социалисти (ПЕС) подкрепи италианеца Давид Сасоли за председател на ЕП, превръщайки го в най-вероятния избор за поста. Сасоли има подкрепата както на социалистите, така и на дясноцентристката Европейската народна партия (ЕНП), която е с най-много депутати в ЕП. Окончателният избор на следващия председател на Европарламента ще се проведе днес и така ще завърши процесът по избиране на новите ръководители на европейските институции.

Станишев бе част от споразумението на 28-те лидери на страните от ЕС във вторник като тяхно предложение председателския пост на Европарламента да бъде поделен между социалист и Европейската народна партия (ЕНП) в лицето на лидера на нейната парламентарна група Манфред Вебер. Идеята Вебер и Станишев да си поделят 5-годишния мандат на председател на Европейския парламент беше с препоръчителен характер, но евродепутатите имаха право да изберат кои да са кандидатите на отделните групи и кой да оглави институцията им.

Станишев беше компромисен кандидат, договорен с ЕНП, а българският премиер Бойко Борисов се изказа положително за кандидатурата му. „Ние ще го подкрепим“, каза той и добави: „Един българин на такава висока позиция е въпрос на чест и гордост. Въпреки факта, че неговите хора (от БСП – б.р.) не го харесват“.
Коментари: 0