Fiat ще връща данъци, а Starbucks - не, постанови съдът на ЕС

Автомобилната компания трябва да възстанови близо 30 млн. евро

Fiat ще връща данъци, а Starbucks - не, постанови съдът на ЕС

Снимка: Pexels

Starbucks спечели битката си срещу искането на ЕС да плати до 30 млн. евро данъци в Холандия, докато Fiat Chrysler Automobiles загуби делото за възстановяване на подобна сума на Люксембург.

И двата случая са част от действията на европейския комисар по конкуренцията Маргрет Вестагер, свързани с противодействието на незаконните данъчни облекчения, предлаган от страните от ЕС на мултинационални компании. Нейните действия включват и ирландската сделка на Apple и споразумението на Amazon в Люксембург.

Решенията показват, че Общият съд, вторият най-висш в Европа, по принцип подкрепя методологията на Европейската комисия при определяне на данъците, но постановява, че Комисията трябва да подготви случая си по-добре.

Според съда в случая със Starbucks органът на ЕС в областта на конкуренцията не успя да докаже, че кафе веригата от САЩ се е възползвала несправедливо от данъчната сделка в Холандия. „Комисията не можа да докаже наличието на предимство в полза на Starbucks“, заявиха съдиите.

Холандското финансово министерство заяви, че решението показва, че мултинационалната компания се третира по същия начин като другите компании.

Starbucks също приветства решението, заявявайки, че не е получила специално данъчно третиране от Холандия и че „плаща всичките си данъци, където са дължими“.

В отделно решение Съдът потвърди решението на Комисията срещу данъчната сделка на Fiat в Люксембург, казвайки, че Комисията правилно е приложила правилата си за държавна помощ, за да прецени дали има незаконно предимство и не се стреми да хармонизира данъчните правила в целия блок, аргумент цитирани от критиците.

Съдът също така се съгласи с констатацията на Комисията, че решението за данъчно облагане в Люксембург е избирателно, което означава, че такива решения не са достъпни за всички дружества, ключов аргумент, използван от компаниите, на които бива разпоредено да платят данъците си след получени отстъпки.

Люксембург заяви, че ще анализира съдебното решение и си запазва всички права.

В решенията си за 2015 г. Комисията заяви, че Starbucks и Fiat Chrysler определят цени за стоки и услуги, продавани между дъщерни дружества, известни като трансферни цени, които са под пазарните ставки и така изкуствено намаляват данъците си.

Губещата страна може да обжалва пред Съда на Европейския съюз по правни въпроси.
Коментари: 0