Старите лаври на САЩ няма да им спечелят битката с Китай

Докато Китай действа с амбиция и размах на фона на разгръщащата се нова Студена война

Старите лаври на САЩ няма да им спечелят битката с Китай

Снимка: Unsplash

Съединените щати може и да водят в някои области в технологичната надпревара с Китай в момента, но експертите предупреждават успехът няма да споходи най-голямата световна икономика, ако просто продължи да лежи на старите си лаври. 

САЩ и Китай влязоха в остра търговска вражда, но напрежението помежду им се простира още по-далеч, тъй като двете най-големи икономики в света се конкурират за доминация в различни области от технологиите от ново поколение, като 5G и изкуствения интелект (AI). Очаква се мрежите от ново поколение да подкрепят дигитализацията на икономиката и това е една от причините тази технология да е толкова важна за двете страни.  

През последните няколко години Пекин разработи редица планове, надеждата за които е да превърнат Китай в световен лидер в различни области на технологиите:

  • В момента страната подготвя да пусне 15-годишен план – известен като „Китайски стандарти 2035“ – който е насочен към глобалните стандарти за бъдещи технологии. 
  • През 2017 г. Китай обяви амбициите да стане световен лидер в областта на изкуствения интелект до 2030 г. 
  • През 2015 г. Пекин представи план „Произведено в Китай 2025 г.“, целящ доминиране в световното високотехнологично производство.
„Конкуренцията между САЩ и Китай по същество е за това кой ще контролира глобалната инфраструктура и стандарти в областта на информационните технологии“, казва Франк Роуз, старши сътрудник по сигурността и стратегията в програмата за външна политика в The Brookings Institution, на уебинар по-рано този месец, цитиран от CNBC.

САЩ води в AI конкурентоспособността 

Неотдавнашен доклад на Citi, който проучва конкурентоспособността на AI на 48 икономики, установи, че САЩ все още водят значително. Останалите 47 икономикисе очаква да се сблъскат със „сериозни затруднения при наваксването на AI индустрията на САЩ през 2020-30 г.“, се казва в доклада.

Това се дължи на силата на САЩ, особено в патентите на AI, инвестициите и академичните изследвания. Според Citi класирането не е изненада, като се има предвид, че големите софтуерни компании са с американско седалище. 

Докладът обаче установява и още нещо – че Китай, който е на второ място след САЩ в индекса, ще успее да култивира независима силна екосистема в сферата на изкуствения интелект и това ще е резултат от икономически и геополитически причини. 

Стари лаври

Китай все пак ще трябва да навакса в две области, а именно реактивни двигатели и полупроводници, според Майкъл Браун, директор на отдела за отбранителни иновации в Министерството на отбраната на САЩ.

„Те все още не са, но мисля, че не можем да почиваме на лаврите си“, каза той по време на уебинара, изразявайки притеснения от състезателния устрем на Китай и това, че САЩ може да не се събудят навреме. 

Много страни инвестират в подобряването на биотехнологиите си, но Китай е „единственият, чийто мащаб би могъл потенциално да представлява заплаха за американското превъзходство“ в тази област, заяви Скот Мур, директор на Global Penng програмата в Университета на Пенсилвания, по време на същия уеб семинар.

Китай има за цел биотехнологиите да представляват около 4% от китайския БВП до 2020 г., а за сравнение биотехнологията представлява около 2% от БВП на САЩ, обяснява Мур.

Според експертите една от възможностите пред САЩ е да започне да си съюзничи с останалите, за да повиши конкурентоспособността. На практика САЩ и техните партньори представляват две трети от глобалната научноизследователска и развойна дейност. 

Увеличаването на инвестициите в изследвания е доказана стратегия от ерата на Студената война. А за нова такава, при това именно в контекста на технологиите, говорят все повече анализатори. Фронтът този път е САЩ-Китай. 

Коментари: 0