Starlink на Илон Мъск ще предлага интернет със скоростта на светлината

Сателитите ще бъдат подобрени с лазерна технология, така че да се избегнат ограниченията на наземните станции

Starlink на Илон Мъск ще предлага интернет със скоростта на светлината

Снимка: БТА

2717 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Без ограниченията на традиционната наземна инфраструктура, проектът Starlink на Илон Мъск има потенциал да доставя не просто бърз широколентов интернет до отдалечени места, а такъв със скоростта на светлината. Амбициозното начинание на милиардера набра бързо популярност и вече има клиенти в 14 страни, които са платили за достъп до услугата. Единственият недостатък на бета версията е скоростта, но не след дълго тя може да се подобри значително, пишат международни медии.

В отговор на запитване в Twitter Мъск заяви, че сателитната интернет услуга Starlink ще има способността да извършва пренос на данни със скоростта на светлината. За целта SpaceX планира да изстреля сателити, оборудвани с лазер, които ще играят важна роля при елиминирането на зависимостта от наземните станции.

Понастоящем мрежата Starlink разчита на чиния, спътници и наземни станции. Планът на компанията е да се отърве от наземните станции, които се оказват основната пречка пред бързия трансфер на данни, като основният проблем се корени в дългото време, необходимо за комуникация със сателитите. С лазерите скоростта на предаване, както твърди Мъск, се очаква да се ускори с около 40% спрямо тази, която обикновено се постига с оптичните влакна.

Предвид казаното от Мъск и на база съществуващата скорост в момента, изчисленията показват, че Starlink ще може да прехвърля данни със 180 832 мили в секунда. Това е приблизително 97% от скоростта на светлината във вакуум.

Мъск гарантира, че Starlink скоро ще се откаже от наземните станции, разположени на територията на цяла Арктика. Като се има предвид бързото развитие на SpaceX, това не изглежда непосилно. Космическата компания планира допълнително да подобри покритието на полярните региони с помощта на сателитите си от второ поколение. 

Компанията на Мъск има за цел да изстреля повече от 1200 спътника Starlink през следващите няколко месеца. Не е изключено обаче да има известно забавяне поради недостиг на ракетен окислител и бавния производствен процес на сателитите.

Подкрепи Economic.bg