Талибаните искат помощ от Германия

Междувременно шествие за правата на жените бе разпръснато със сила

Талибаните искат помощ от Германия

Снимка: БТА

3890 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Талибаните искат Германия да установи с тях дипломатически отношения, заяви говорителят на ислямското движение Забиулла Муджахид за вестник „Welt am Zontag”. Освен това те искат финансова подкрепа и хуманитарна помощ и от други страни.

В миналото германците винаги бяха добре дошли в Афганистан. За жалост, те се присъединиха към американците, но това им е простено“, отбеляза Муджахид.

Германският външен министър Хайко Маас заяви, че е възможно Берлин да изпрати помощ в Афганистан, но при условие че талибаните съставят широко представително правителство. Германия настоява за гаранции, че те няма да си сътрудничат с терористи, ще спазват човешките права, включително и тези на жените, както и че ще позволят на чужденци и уязвими африканци да напуснат страната.

На фона на тези призиви в събота талибаните използваха сила, за да разпръснат протестно шествие на жени, искащи правата им да бъдат подсигурени и при новите управляващи, съобщава Associated Press. Според информацията е имало изстрели във въздуха и е използван сълзотворен газ.

„Те си мислят, че Афганистан е държава на мъжете, но това не е така. Жените също имат права“, коментира пред медията 24-годишна студентка, включила се в протестното мирно шествие.

Подкрепи Economic.bg