Туризмът в Кипър ще се възстанови едва през 2024 г.

Това лято посещенията на руските туристи надхвърлят тези на британските

Туризмът в Кипър ще се възстанови едва през 2024 г.

Снимка: Unsplash

464 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Кипър ще трябва да изчака до 2024 г., за да достигне отново нивата си на туризъм отпреди пандемията. През 2019 г. островната страна посрещна малко над 4 млн. туристи, но през това лято потокът е значително намалял заради противоепидемичните мерки и новата вълна на коронавируса, съобщават местни издания.

Страната се насочва към нови пазари, а популяризирането на туристическия продукт ще продължи активно и през есента, за да може сезонът да се удължи, заявява зам.-министърът по туризма Саввас Пердиос. Властите очакват повече чуждестранни гости през септември и октомври.

Това лято туристическият сектор е разчитал основно на руските туристи. Те съставляват 40% от туристическия поток през трите летни месеца (от юни до август). За първи път броят на британските посетители е рекордно нисък – 10%. Затова пък делът на туристите от Украйна, Гърция, Полша и Израел се е увеличил с приблизително 5-8%, сочат данните на министерство на туризма.

Въпреки че миналата година бе пагубна за хотелиерите, те се надяват, че 2022 г. ще отбележи началото на период на възстановяване на туристическата индустрия. Очакванията им са, че подобряването на епидемиологична обстановка ще допринесе за повече туристи от Обединеното кралство.

Схемата, която предвижда отстъпки за ваксинирани и преболедували коронавирус, ще продължи до края на ноември. Бизнесът отчита високи нива на посещения именно заради намаленията за настаняване.

Подкрепи Economic.bg