Стокхолмската борса вече работи и с биткойни

Инвестициите в криптовалутата отварят нови възможности, но крият и рискове

Стокхолмската борса вече работи и с биткойни

Стокхолмската фондова борса стана първата в света, която започна да приема вложения в най-популярната виртуална валута биткойн, пише ТАСС.

Търговията с актива получи одобрението на местната комисия за финансов надзор. Сертификатът Bitcoin Tracker One е регистриран от базирания в шведската столица доставчик XBT Provider AB.

Според мнозина ходът е своеобразна революция и проправя пътя на най-популярната криптовалута към капиталовите пазари в Европа.

В същото време шведски експерти предупреждават за рисковете при покупка на ценни книжа, деноминирани в електронното парично средство.

"Обезпокоен съм, че хората влагат твърде много доверие в биткойна. Да, в действителност това е споразумение между купувача и продавача... Може да спечелите, но можете и да изгубите всичко. Рискът е, че някои играчи купуват твърде много валута по политически причини", казва икономистът Клаес Немберг.

Биткойнът – най-известната криптовалута в света, води своето начало от януари 2009 г. Тя е базирана на софтуерен онлайн код, който не се регулира от която и да е държава или надзорен орган в света. Една от характеристиките на биткойна е, че гарантира пълната анонимност на лицето или групата от хора, които правят покупки с него. През миналата година чрез виртуални валути са осъществени над 60 хил. онлайн покупки по света.

Коментари: 0