Британците са били най-щедри през ски сезона

Броят на транзакциите от британските туристи е нараснал с 27% и е надвишил 105 хил.

Британците са били най-щедри през ски сезона

Снимка: БГНЕС

244 ~ 2 мин. четене

Туристите от Великобритания са били най-щедри в покупките си с карти Visa при търговци в България през активния ски сезон на 2015 г. (15 декември 2014 г.-20 април 2015 г.), показват данните на Visa Европа за България. Британците са увеличили разплащанията с карти Visa с 25% през изминалия спрямо предходния сезон до 8,6 млн. евро, измествайки руснаците от челната позиция по изхарчени средства при търговци с карти Visa. Броят на транзакциите от британските туристи е нараснал с 27% и е надвишил 105 хиляди.

Голямата изненада през изминалия зимен сезон са турските туристи. През активния ски сезон на 2015 г. турските туристи са изхарчили с карти Visa при търговци в България 7,15 млн. евро, което е с 52% повече спрямо предходния сезон, броят на транзакциите се е увеличил с 23%. Турските скиори изпреварват по тези показатели и руските, и гръцките туристи през ски сезона.

Въпреки нестихващата политическа криза в другата ни южна съседка, гръцките туристи са направили при търговци покупки, които са се увеличили с 25% през изминалия сезон до 6,5 млн. евро, а броят на транзакциите е нараснал с 37%.

Руските туристи са единствените, при които се отчита спад на сумата на разплащанията и броя на транзакциите. Това може да се приеме като своеобразен признак за отлива на руските туристи от българския пазар. През изминалия ски сезон покупките, които те са направили с карти Visa в България са намалели с 45% до 4,48 млн. евро, като броят на транзакциите, в които те са използвали картите си Visa, се е понижил с една трета.

Сред държавите, чийто туристи предпочитат да прекарат зимната си ваканция по българските зимни курорти, са още Румъния, Македония, Сърбия, Косово, Албания, Босна и Херцеговина. Прави впечатление, че размерът на изхарчените от тези туристи средства с карти Visa отчита стабилен растеж – с над 20 на сто, като македонските туристи са увеличили покупките си с 46%, а жителите на Косово – с 37%.

„Данните показват, че чуждестранните туристи ценят сигурността, удобството и бързината на електронните разплащания при посещенията си в България. Ние разполагаме с бранда, мащаба и надеждността да помогнем на българския бизнес в борбата за привличане на повече туристи“, каза Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България.  

Подкрепи Economic.bg