Столична община ще слага стикери по колите като мярка срещу замърсяването

Нова система ще категоризира автомобилите според замърсяването им, обясни председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков

Столична община ще слага стикери по колите като мярка срещу замърсяването
1860 ~ 1 мин. четене
Столична община предлага да се въведе система от „зелени“ стикери за леките коли, която да ги оценява според степента, с която замърсяват въздуха. Чрез тях ще може да се налагат гъвкави ограничения за движението, ако има замърсяване над нормите. Това обясни пред „Дарик“ председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

„По подобен начин е решен въпросът във Франция, където автомобилите са разделени на 6 категории в зависимост от горивото, с което се движат - газ, дизел, ток“, каза още той.

Според него тази система е по-справедлива, отколкото да се въвежда забрана за влизане в централните градски части според това дали номерът на колата е четно или нечетно число. „Идеята с четните и нечетните номера отпадна при обсъждане в комисиите на общинския съвет“, каза общинският съветник и добави, че самият той и кметът на София Йорданка Фандъкова не харесват този метод, тъй като опитът по света показва, че той е неефективен.

„Ако има забрани за влизане в центъра на града, те ще важат за всички коли. В тези случаи пътните знаци и табелите за синята и зелената зона ще бъдат закривани, за да не заблуждават хората“, каза Герджиков
За да се реализира идеята със стикерите, е необходима промяна в законодателството. „Общината е готова с текстовете още от началото на миналата година“, каза председателят на общинския съвет и поясни, че друга идея е внедряването на система за разчитане на номерата на колите, каквато се прилага в Лондон. „Това ще стане чрез надграждане на системата за интелигентно управление на трафика“, поясни Герджиков.

Подкрепи Economic.bg