Стотици хиляди почетоха жертвите на нападенията във Франция

За утре в 15ч. е планиран основният \"Марш на солидарността\" в Париж

Стотици хиляди почетоха жертвите на нападенията във Франция

Снимка: timesofisrael.com

Над 200 000 са участвали днес в различни прояви извън френската столица в памет на загиналите в резултат на терористичните нападения 17 души - журналисти и служители в „Шарли ебдо“, полицаи и цивилни граждани, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

По-късно вътрешният министър Бернар Казньов обяви, че броят излезлите по улици и площади в страната, за да изразят своята съпричастност са достигнали 700 хил. В Тулуза те са били 80 000, в По - 40 000, в Нант - 30 000, в Ница - 23 000, в Орлеан – 22 000, в Лил – 22 000, в Безансон – 20 000 и др. Съпричастността си показаха и хиляди в различни европейски градове.

Основният „Марш на солидарността“ ще започне утре в Париж около 15 часа. Очакванията са, че него ще се включат над един милион души. За проявата във френската столица ще пристигнат множество европейски и световни лидери. Министър-председателят на България Бойко Борисов също обяви, че ще се присъедини към събитието.

В същото време лидерът на Националния фронт от създаването му през 1972 г. до 2011 г. - Жан-Мари Льо Пен, призова привържениците на партията да се съберат за алтернативни походи извън Париж. Политическата формация, известна с крайно десните си послания, набра значителна подкрепа през последните години с позиции против имигрантите и разпространението на ислям в страната. Мнозина анализатори се опасяват, че евентуално радикализиране на френското общество може да повиши допълнително популярността на партията.

Коментари: 0