„Строителите на съвременна България“ се завръщат с неиздаван досега ръкопис

Непубликуваният шедьовър на Симеон Радев излиза на пазара на 14 февруари

„Строителите на съвременна България“ се завръщат с неиздаван досега ръкопис
4709 ~ 2 мин. четене

Когато тридесетгодишният Симеон Радев публикува своите „Строители на съвременна България“, поутихналите страсти от времето на 1887 г. отново се събуждат и се развихрят с пълна сила. Бивши революционери, църковни и просветни дейци, преди всичко политици и държавници в описаните събития грабват перото и започват да пишат спомени.

Повече от век от излизането на „Строителите на съвременна България“ и половин век след смъртта на Симеон Радев той продължава да ни изненадва. Оказа се, че неговият архив крие невероятни съкровища за българската история, култура и духовност.

Неиздаваният досега ръкопис на „Строителите на съвременна България“ излиза на 14 февруари в сайта на www.skyprintbooks.com, който го предлага с 20% намаление.

Това, което почитателите на този най-виден след Иван Вазов и непосредствен продължител на Захарий Стоянов, български писател, историк и мемоарист е една истинска сензация, останала скрита сред прашните папки на Симеон-Радевия архивен трезор. Върху ръкописа на двете си книги, оформили този самостоятелен том на „Строителите“ полуслепият им вече автор работи до самата си смърт. С тях той определено завършва тази неповторима летопис на неговата Съвременна България.

Първата част е озаглавена „Произходът на съвременна България“. Тя представлява едно въведение или по-точно казано, по думите на самия Симеон Радев, „увод“ към „Строителите“. Целта му е да покаже приемствеността на личности и на идеи от времето на Българското възраждане в следващия следосвобожденчески период. С майсторското перо на Симеон Радев пред нас израстват по един невероятен и неповторим начин пълнокръвните и автентични образи на титаните на нашата национална революция Васил Левски, Георги С. Раковски, Любен Каравелов и Христо Ботев.

Втората част на книгата се казва „Руско-българският конфликт и дипломацията (1886 - 1887 г.)“. Тя от своя страна представлява също завършено изследване върху този все още недостатъчно осветлен период от нашата история. Това, което тук прави впечатление е, че изследването е изградено главно на основата на недостъпни и непознати за българските изследователи чуждестранни документи.

„Когато, в младините си, пишех „Строителите“, в ума ми бе да приготвя по-късно и един широк увод към тях под наслов „Произходът на съвременна България“. Минаха години след това, през които аз се намирах в друго поприще, и тоя проект – между толкова други – остана неосъществен. В настоящата книга рекох сега да забия, по пътя на кроеното ми някога изследване, няколко колове. За това тя излезе по-дълга, отколкото бе първоначално бе предначертано“, пише Симеон Радев (на снимката).

Имате възможността да се сдобиете с шедьовъра на Симеон Радев в два варианта - с твърди (на първата снимка) или луксозни корици (на втората снимка).

Издател на увлекателната книга е „Скайпринт“, а съставителите са Ива Бурилкова и Цочо Билярски.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg