Франкфурт е най-устойчивият град в света

Второто и третото място е за Лондон и Копенхаген

Франкфурт е най-устойчивият град в света
4184 ~ 1 мин. четене
Германският град Франкфурт бе определен за най-устойчивият град в света, показва "Индекс на устойчивите градове" от Arcadis. Градът се нарежда на върха, благодарение на своя "дълъг списък от проактивни мерки за подобряване на устойчивостта си". 

Индексът класира 50-те най-големи градове в света на базата на три критерия, сред които екологичен прогрес, жизненоспособност като място за живеене и финансова стабилност. Те се измерват чрез над 20 различни показатели, вариращи от наличието на зелено пространство на глава от населението до икономическо равенство и лекота на правене на бизнес.

Второто място за най-устойчив град в света е за Лондон, който според Arcadis изостава спрямо Франкфурт заради лошите си резултати за задръстванията, намаляването на качеството на атмосферния въздух, липсата на инфраструктура и хроничният недостиг на достъпни жилища. Копенхаген допълва челната тройка в списъка, пише GreenTech. 

Най-малко устойчиви, според класацията, са бързо растящи градове в Африка и Азия. Найроби в Кения, например е класиран на 50-то място.

Докладът предупреждава, че в много от големите световни градове екологичните и икономическите постижения се случват за сметка на социалните постижения.

Междувременно изданието "The Guardian" отбелязва, че Амстердам е най-добре балансираният град на планетата, класирайки се относително равномерно във всички под-индекси. 


Подкрепи Economic.bg