Строителната камара поиска отпадане на критерия „най-ниска цена“

От камарата се оплакаха от липса на квалифицирани кадри

Строителната камара поиска отпадане на критерия „най-ниска цена“
Строителната камара поиска отпадане на критерия „най-ниска цена“, защото според тях той декапитализира компаниите. „Искаме да обучаваме служители, да им даваме високи заплати, но не можем да си го позволим с фактори, като най-ниска цена или девизна цена“, посочиха от организацията на среща с представители на ГЕРБ. 

Председателят на Управителния съвет на Камарата инж. Илиян Терзиев настоя за законодателни промени, които да гарантират, че ценообразуването в офертите ще става в съответствие със стойността на материалите. По негови думи целта на бранша е да има споделена отговорност в изпълнение на строителните проекти – между инвеститорите, проектантите, надзорът и строителите.

„Напоследък се насажда мнението, че не строим качествено и че е скъпо. Това трябва да спре“, допълни той. 

Камарата се оплака и от липсата на квалифицирани кадри и желание за развитие в сферата като посочиха данни за миналата година – средно образование със строителна насоченост са завършили 708 човека, а от тях само 28 са продължили да се обучават по специалността.

„Трябва да слагаме проблемите на масата и да търсим решение. Всичко, което се случва последните месеци, създава усещането, че строител е мръсна дума, свързана с някаква далавера. Аз искам категорично да се разграничим от подобен подход“, коментира Цветан Цветанов, председател на ПГ на ПП ГЕРБ.

Той пое ангажимент да бъде създадена работна група към Комисията за регионална политика, за да се подобри нормативната уредба.
Коментари: 0