Facebook глобена с £500 000 заради скандала с Cambridge Analytica

Санкцията наложи британският регулатор за защита на личните данни

Facebook глобена с £500 000 заради скандала с Cambridge Analytica

Facebook бе наказана с глоба от 500 000 британски лири от регулаторния орган за защита на личните данни в Обединеното кралство за ролята на компанията в скандала с Cambridge Analytica.

Службата на комисаря по информацията (Information Commissioner's Office- ICO) заяви, че Facebook е допуснала "сериозно нарушение" на закона.

Глобата е в максималния размер, позволен съгласно старите правила за защита на данните, които се прилагат преди GDPR да влезе в сила през май тази година.

ICO заяви, че Facebook е предоставила на разработчиците на приложения достъп до данните на потребителите "без ясно съгласие".

През юли ICO уведоми социалната мрежа, че възнамерява да издаде максималната глоба.

В изявлението на регулатора се казва: "Между 2007 и 2014 г. Facebook е обработва несправедливо личната информация на потребителите, като позволявала на разработчиците на приложения да получават достъп до информацията без достатъчно ясно и информирано съгласие и е предоставяла този достъп дори ако потребителите не са изтеглили приложението, но са имали приятели, които са го изтеглили", съобщава Би Би Си.

Коментари: 0