На първо четене: Депутатите криминализираха производството на акцизни стоки

Досега под ударите на Наказателния кодекс попадаха само нелегалната продажба и съхранение

На първо четене: Депутатите криминализираха производството на акцизни стоки

Снимка: Economic.bg/Архив

Производството на акцизни стоки, без предварително да има издаден лиценз за това, вече е криминално престъпление. А продажбата на оборудване за тяхното производство задължително ще бъде под регистрационен режим. Тези промени в Наказателния кодекс и Закона за тютюна и тютюневите изделия бяха приети на първо четене в пленарна зала без дебати и с пълно мнозинство.

Измененията бяха поискани от главния прокурор Сотир Цацаров, който преди месец съобщи, че към момента нелегалното производство не се смята за криминално престъпление, а само продажбата и съхранението извън акцизни складове. Тогава той заяви, че многократно е съобщавал за този пропуск, но нито една институция не беше предприела стъпки в тази посока. До момента, когато стана ясно, че години наред „Винпром Карнобат“ на Миню Стайков е произвеждал нелегален алкохол и е разполагал със спиртопровод „със значителен дебит“, по думите на финансовия министър Владислав Горанов.

След окончателното приемане на поправките Министерството на икономиката ще започне да води регистър, в който ще се определя начина и реда на вписване на лицата, които извършват износ, въвеждане на територията на страната, производство, продажба, предоставяне, предлагане или рециклиране на машини и съоръжения за производство на цигари.
Коментари: 0