Студентските стипендиите нарастват с 20%

Техният месечен размер ще бъде между 70 и 150 лева

Студентските стипендиите нарастват с 20%

Изменения в условията и реда за предоставяне на стипендии на студенти, докторанти и специалисти от държавни висши училища и научни организации прие днес Министерският съвет.

Според промените, средствата за изплащане на стипендиите на студентите - български граждани, за последното тримесечие на 2016 г. и за 2017 г., ще бъдат увеличени с до 20%.

Това означава, че месечният размер на стипендиите ще бъде между 70 и 150 лева. Също така се увеличават и сумите за награди и помощи, които ректорът може да отпуска на студенти и докторанти - от 200 на 300 лева. Учащите ще имат право да кандидатстват за повече от един вид стипендия, но ще получават само една от тях, предава БГНЕС.

Чрез новото решение се въвеждат стипендии, определени само по един от задължителните показатели – „среден успех“. Висшите училища задължително определят част от средствата за стипендии да се предоставят само според средния семестриален успех. Това ще трябва да бъде съгласувано със студентския съвет.

Основната цел на промените приети от Министерски съвет е да бъдат стимулирани най-добрите студенти, независимо от професионалното им направление. 

Коментари: 0