Извънредно положение в Турция

С него ще се гарантират гражданските права и свободи, заяви президентът Ердоган

Извънредно положение в Турция
Автор: Илия Лазаров

Туският президент Реджеп Ердоган обяви извънредно положение в страната, което ще продължи поне 3 месеца. Това съобщи самият държавен глава по националната телевизия TRT.

„Целта на извънредното положение е максимално бързо и ефективно да се предприемат необходимите стъпки за елиминиране на заплахите за демокрацията, върховенството на закона, правата и свободите на гражданите в държавата ни“, заяви Ердоган.

При извънредно положение конституцията на Турция позволява основните права да бъдат ограничавани и президентът може да управлява чрез укази.

За да обяви крайната мярка, държавният глава се позова на член 120 от турската конституция, според който в случай на сериозни признаци на широко разпространени актове на насилие, насочени към унищожаване на свободния демократичен ред, може да бъде обявено извънредно положение в един или повече региони, или в цялата страна за период не по-дълъг от 6 месеца.     

„Не се притеснявайте, няма за какво да се тревожите“, заяви Ердоган, опитвайки се да успокои турския народ.

По думите му извънредното положение не означава, че въоръжените сили ще завземат властта. „Напротив, властта и авторитетът на гражданските лидери постоянно ще нараства в този процес“, категоричен бе държавният глава.

„Никога не правим компромиси с демокрацията, няма и да направим“, изтъкна президентът.

Ердоган подчерта, че всички чужди държави трябва „да стоят далече от вътрешните работи на Турция“, като добави: „Тази нация има правото сама да определи своята собствена съдба.“

В речта си държавният глава обяви загиналите в борбата с метежниците за „мъченици“.

По въпроса с невероятната чистка, която се провежда в Турция, Ердоган заяви: „Не сме стигнали до края. Арестуването на тези хора ще доведе до нови имена“.

Коментари: 0