Сурва официално влезе в списъка на ЮНЕСКО

Тази година над 100 хил. души присъстват на фестивала

Сурва официално влезе в списъка на ЮНЕСКО

Снимка: Стоян Йотов

652 ~ 1 мин. четене
Фестивалът Сурва вече официално стана част от списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството. Номинацията бе разработена през 2012 г. и подадена с писмо на министъра на културата Вежди Рашидов. Това е четвъртото вписване на българско наследство - след пеенето на Бистришките бабу, нестинарството и Чипровското килимарство. "Сурва" е древен езически обичай, който гони злите сили, за да ни пречисти за нов живот. Пернишкият фестивал е първият фестивал на маскарадните игри в България. Първото му издание е на 16 януари 1966 г.

По традиция обичаят се извършва през нощта на 13 и 14 януари, когато колоритни сурвакари под ритъма на чанове, гайди, тъпани, хлопатари, свирки отбелязват началото на Новата година, тържеството на съзидателната човешка енергия и вярата в една още по-плодородна и здрава година.Тази година около 100 хил. са туристите, които се очаква да посетят града през трите дни на фестивала - 29, 30 и 31 януари. Събитието се очертава като най-мащабното от всички издания до сега, защото празнува своята 50-годишнина.

В състезателните дефилета ще участват общо 110 групи или 6 382 участници. Групите от страната са общо 48, с 2509 участници от 25 общини в 13 административни области. Чуждестранните групи тази година са 19, предимно от Македония, Сърбия, Румъния, Гърция и Албания.


Подкрепи Economic.bg