Италия създава „лоша банка“ след сделка с ЕС

Лошите кредити ще бъдат продавани на частни инвеститори

Италия създава „лоша банка“ след сделка с ЕС
336 ~ 2 мин. четене

Италия успя да завоюва подкрепа от Европейския съюз за продажба на лошите кредити в банките на частни инвеститори, чрез създаването на „лоша банка“. Целта е доверието към банковата система в страната да се възстанови, след като необслужваните кредити предизвикаха падане на акциите в сектора.

Лошите кредити в банките в третата най-голяма икономика в Еврозоната възлизат на 21 % от БВП. Според италианската Асоциация на банките размерът на лошите кредити е по-висок при кредити на малките фирми, отколкото при големите институции, пише БГНЕС.

В сряда италианското външно министерство заяви, че чрез модела на „лошата банка“ ще се улесни управлението на оставащите слаби звена в италианския банков сектор. Банките ще могат да прехвърлят необслужваните кредити в отделно управлявани подразделения,изваждайки ги от балансите си, и експерти ще работят по тях. Правителството ще гарантира най-малко рисковите заеми и част от тези с по-голям риск, като така ще насърчава инвеститорите да купуват активи. От ведомството уточниха, че това няма да създаде тежест на публичните финанси, а точно обратното, ще донесе нетна печалба.

Преговорите за сделката между Италия и ЕС се проточиха две години, а Брюксел разкритикува страната за това, че се бави с подробностите за плановете й. От началото на финансовата криза финансовото изражение на лошите кредити в Италия достигна до 350 млрд. евро, което е много по-голяма сума, в сравнение с другите големи европейски страни. В ЕС средното ниво на необслужвани кредити като процент от общия размер кредити е 6%.

През четвъртото тримесечие на миналата година, италианския БВП беше на същото ниво, както в началото на 2000 г., докато този на Германия и Франция нарасна с 20 на сто. Италия се върна към растеж в началото на 2015 г., но възстановяването е с изключително бавни темпове с тримесечен растеж от под 0,5%, сочи Националната статистика.

Докато стойността на „просрочените кредити”, най-малко тревожната група, регистрира спад през 2014 г., петте най-големи банки в Италия държат по-голямата част от необслужваните кредити в страната - около две трети от общата стойност. Това е не само заради тяхната по-голяма абсолютна стойност, но и защото имат по-висока средна експозиция на лошите кредити, отколкото малките банки 18,5% срещу 17,8%, съобщава Националната банка на Италия. 

Въпреки това, когато става дума за по-малките банки, тази по-ниска средна стойност скрива множеството единични случаи на голяма експозиция, което неотдавна пролича при спасяването на четири малки италиански кредитни институции.

 Най-тежко засегнатите банки бяха „Уникредит“ и Intesa Sanpaolo, на които се падат около 150 милиарда евро от лошите кредити през 2014 г., отбелязва „Файненшъл таймс“. И двете банки притежават над средната стойност за страната експозиция на необслужвани кредити – около 20% според S&P Capital IQ. 

Подкрепи Economic.bg