Облекчени правила за наемане на IT специалисти

Подготвя се „Синя карта“ за чуждестранни специалисти

Облекчени правила за наемане на IT специалисти
344 ~ 1 мин. четене

Бизнесът ще може да наема по облекчени правила чуждестранни софтуерни специалисти, системни администратори и специалисти по компютърни мрежи и бази данни, ако депутатите в парламента приемат наредба на министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин. 

В нея е утвърден списък от 10 професии от сектора на информационните технологии, които имат с недостиг на висококвалифициран персонал, пише Bloomberg TV Bulgaria.

В момента Народното събрание е в процес на приемане на законопроект за трудовата заетост и мобилност. В него е заложена ускорена процедура по издаване на „синя карта“ за чуждестранни специалисти от трети страни, за да работят в секторите с недостиг на персонал.

Депутатите от опозицията обаче настояват за въвеждането и на процедура за защита на българските кадри дори за тези сектори.

Според анализ на Евростат в България работят над 56 000 IT специалисти, което е близо 2 на сто от общата заетост в страната. Въпреки това в сферата на информационните технологии все още има силна липса на кадри. От началото на годината има публикувани над 2800 обяви от фирми за търсене на IT специалисти у нас.

Коментари: 0