Свалят таксите на пенсионните фондове

Намалението е предвидено с промени в Кодекса за социално осигуряване

Свалят таксите на пенсионните фондове

Снимка: архив БГНЕС

Намаляване на таксите на пенсионните фондове, по-голяма прозрачност и по-добър контрол. Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, които внесоха в деловодството на Народното събрание депутати от временната комисия за проверка на дейността на пенсионните фондове.

Промените са внесени вчера като предложения между първо и второ четене в Кодекса за социално осигуряване, за да спести време, обясни председателят на комисията Корнелия Нинова, предаде БГНЕС.

Корнелия Нинова припомни поетите ангажименти още при сформирането на комисията. Първият ангажимент е бил повече публичност и прозрачност за хората, чиито средства се управляват от фондовете. Поради тази причина като промяна в закона се предлага вместо едногодишни отчетите на частните фондове за доходността да се случват на тримесечие. Четири пъти в годината хората ще имат публична информация, качена на сайтове на фондовете - какво се случва с парите на хората и каква доходност носят, обясни тя.

Вторият ангажимент е бил да се оставят в хората и в техните партиди повече средства, като за тази цел депутатите от комисията предлагат намаляване на таксите, които събират частните пенсионни фондове. Досега те събираха три такси: първо, такса до 5% от всяка осигурителна вноска, като се предлага постепенно намаление до 3,75% в рамките на четири години; второ - т.нар. инвестиционна такса до 1%, като се предлага поетапно тя да се намали до 0,75%; трето - такса от 20 лева при прехвърляне на вноската от един фонд към друг, като се предлага тя изцяло да отпадне.

Третата цел е била по-добър и по-силен контрол върху частните пенсионни фондове и изчистване на всички съмнения за сделки със свързани лица. "Предлагаме разширяване на понятието "свързани лица". Това е доста специфично и дълго като определение, но целта е да се ограничат възможностите за злоупотреби и инвестиране в техни свързани фирми", обясни Корнелия Нинова. Промените са внесени с подписите на депутати от всички участващи в комисията парламентарни групи и по тях има постигнат широк консенсус, добави тя.

От името на ГЕРБ депутатът Владислав Николов подчерта, че тези промени са съгласувани и одобрени от Комисията за финансов надзор частните пенсионни фондове.

Коментари: 0