Шойбле: Grexit все още е добра идея

\"Подстригването\" на дълга би било несъвместимо с членството на страната в еврозоната

Шойбле: Grexit все още е добра идея

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви, че ще подаде искане до германския парламент за възобновяване на преговорите за трети спасителен заем на Гърция "напълно съзнателно", но добави, че все още вярва, че временният "Grexit" може би ще е по-добър вариант.

"Ние сме с една крачка напред," каза Шойбле пред германското радио "Deutschlandfunk", след като гръцкият парламент прие пакета от мерки за строги икономии, изискван от европейските партньори.

"Това е важна стъпка", каза той, но добави, че много икономисти се съмняват, че проблемите на Гърция могат да бъдат решени без "подстригване" на дълга.

Шойбле посочи все по-нарастващите финансови нужди на страната, които са се увеличили само в рамките на няколко седмици от 10 до над 80 млрд. евро. „Никой не знае как ще се справим без подстригване. Това е положението", заяви министърът.

Шойбле отбеляза, че подстригването би било несъвместимо с членството на страната в еврозоната, което означава, че по тази причина страната ще трябва да напусне временно валутния съюз.

"Но това може би ще е по-добрият вариант за Гърция", каза той.

От страна на Гърция Шойбле настоя за изпълнение на споразумението. „Ние трябва да се държим заедно и да движим заедно Европа напред. Това означава, че те трябва да се придържат към всичко, което е уговорено. В противен случай ще се стигне отново до липса на доверие".

Ако Гърция иска помощ, тя трябва да прави някои неща, които да й позволят да бъде в състояние да стане отново независима от помощта. „Идеята е Гърция да може сама да си позволи стандарта на живот, който иска да има", заяви Шойбле.

Той коментира и последващите събития, заявявайки, че сега Еврогрупата ще изследва гръцките законови поправки. „Ще видим дали Гърция прокара онези закони, които изисквахме“, поясни той. След това той ще помоли германския парламент за мандат, за да може да участва в преговорите за третия спасителен пакет. 

Шойбле се изказа и в подкрепа на изказаната от Франция идея за общо европейско икономическо правителство. „Това е нещо много спешно, това е позицията и на федералното правителство. Един икономически съюз няма да е успешен, ако не се доразработят европейските договори“, заяви Шойбле. По думите му повече компетенции трябва да бъдат прехвърлени в Европа. „Ако Франция иска това, то това е добър знак. И показва, че кризите са добър шанс да направим Европа по-силна“.

Коментари: 0