Световната банка отказа да изслуша Кристалина Георгиева

Българката е искала да представи своята позиция във връзка със скандала в международната институция, в който беше замесена

Световната банка отказа да изслуша Кристалина Георгиева

Снимка: БТА

3134 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Скандал с Кристалина Георгиева

Бордът на директорите на Световната банка отхвърли искането на управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева за среща, съобщава Reuters. Българката иска разговор, за да се защити срещу твърденията, че когато беше директор на международната институция, е оказвала натиск върху персонала да променя данните за Китай в класацията Doing Business.

Адвокат, нает от Георгиева, e изпратил писмо от 17 страници до декана на борда на банката, с което настоява за срещата. Но според двама източници на медията такава е отказана.

Уитни Дебевойз от Arnold & Porter пише, че докладът от разследването, изготвен от адвокатската кантора WilmerHale по поръчка на борда на СБ, е неточен, нарушени са процесуалните права на Георгиева, a основното заключение в него е базирано на невярно предположение, според копие от писмо, видяно от Reuters.

WilmerHale заключи през септември, че служители, включително Георгиева и нейният съветник Симеон Дянков, са приложили „неправомерен натиск“ върху банковия персонал, за да променят данните в полза на Китай в авторитетната класация за 2018 г.

Георгиева отрече обвиненията, а бордът на МВФ, който българката оглавява от октомври 2019 г., този месец не намери убедителни доказателства в подкрепа на обвиненията в неправомерни действия.

Бордът на Световната банка е съобщил на Дебевойз, че би било неподходящо да се среща или да говори с Георгиева, тъй като няма роля в отделното разследване, провеждано в момента от WilmerHale за потенциални нарушения от настоящ и бивш банков персонал, включително Георгиева.

Този отчет, който се очаква след около два месеца, ще отиде до отдела за човешки ресурси на банката, а не до борда.

Деканът на Борда на директорите Мерза Хасан, председателят на етичната комисия и ръководителят на отделен панел по управление са отхвърлили искането, са казали източници, близки до борда.

В съвместен отговор, описан пред Reuters, тримата служители са казали на Борда, че няма да споделят писмото на Дебевойз или по-ранните изявления на Георгиева, заявявайки, че правилата на банката имат за цел да предотвратят „всякаква намеса от страна на Борда или която и да е друга страна“ в разследванията на персонала, казаха източниците.

Тримата служители са комуникирали отделно с адвокатската кантора на Дебевойз.

Говорител на Световната банка е отказал да коментира последните събития, заявявайки, че банката не коментира разследвания.

WilmerHale не отговори на искания за коментар на писмото на Дебевойз. По-рано този месец фирмата заяви, че докладът ѝ следва всички приложими правила на Световната банка, а на Георгиева е казано, че Световната банка може да разкрие всяка предоставена от нея информация.

Дебевойз е бивш член на Борда на Световната банка. Неговото ангажиране с искането на Георгиева бордът на Световната банка да чуе нейната история, може да доведе до разширяване на разрива между българката и служители на Световната банка.

Двете глобални институции заедно финансират с десетки милиарди долари програми за климат, здравеопазване и борба с бедността.

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас и Георгиева изиграха водеща роля в оформянето на глобалния отговор на пандемията от COVID-19. И двамата трябва да присъстват на срещите тази седмица на Групата на 20-те глобални икономики и на конференцията на ООН за климата.

Бордът на Световната банка трябваше да се събере неофициално в понеделник, но отмени събирането, след като фирмата за връзки с обществеността на Георгиева изпрати писмото на Дебевойз и други материали до членовете на борда. Той ще се събере отново, когато всички етапи на разследването на персонала приключат, казаха източниците.

Георгиева може да бъде санкционирана, ако втората фаза на разследването установи неправомерни действия от нейна страна, включително забрана за влизане в съоръжения на Световната банка. Тя не би загубила пенсията, която получава от банката, според банковите правила.

Правителството на САЩ, най-големият акционер в двете институции, този месец заяви, че няма достатъчно доказателства за отстраняване на Георгиева от ръководството на МВФ, но служители на Министерството на финансите подчертаха, че следят внимателно текущия преглед на Световната банка.

И демократите, и републиканските депутати изразиха загриженост относно ръководството на Георгиева в МВФ.

Във вторник сенаторът демократ Робърт Менендес каза по време на изслушване във финансовата комисия на Сената: „Тя загуби моето доверие и искам да видя как всъщност може да действа при тези обстоятелства“.

Подкрепи Economic.bg