САЩ обсъждат отмяната на визите за България и още три страни

Повод за това е падането на визите за Хърватия, което вече е донесло на САЩ близо 100 млн. долара

САЩ обсъждат отмяната на визите за България и още три страни

Снимка: Twenty20

9536 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

САЩ обсъждат добавянето на България, Румъния, Израел и Кипър към програмата за безвизово пътуване. Това ще даде възможност на техните граждани да пребивават в страната за период до 90 дни, без преди това да кандидатстват за пропуск. Министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас заяви, че предстои да се вземе решение.

Ние сме много, много фокусирани върху програмата за безвизово влизане в САЩ, носеща значителни ползи за икономиката и сигурността“, обясни Майоркас на събитие на туристическата индустрия, цитиран от Reuters.

Хърватия бе включена през септември в програмата (бел. р. - визите отпадат реално от 1 декември). Сега Роджър Дау, изпълнителният директор на Американската асоциация за пътувания, казва, че това вече е донесло 100 млн. долара за икономиката на САЩ.

Всеки път, когато добавите някоя от тези страни, пътуванията буквално избухват“, коментира той.

Освен условието делът на отказаните молби за неемигрантски визи в една страна да е трайно под 3%, тя трябва да отговори и на изисквания, свързани с борбата с тероризма, прилагането на законите, контрол на имиграцията, сигурност на документите и ефективно управление на границата. Специално за България делът на отказаните молби е значително по-висок.

Подкрепи Economic.bg