Лифтовете в зимните курорти вероятно ще изискват зелен сертификат

Обсъжда се документът да стане задължителен за всички, работещи с туристи и през летния сезон

Лифтовете в зимните курорти вероятно ще изискват зелен сертификат

Снимка: Красимир Свраков

2972 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Зелен сертификат

Тази седмица ще стане ясно дали зелен сертификат ще се изисква и при ползване на лифтовете в зимните курорти в България. Това обяви министърът на туризма Стела Балтова в интервю за БНТ. Самата тя одобрява мярката да действа постоянно в сектор туризъм, за да може страната ни да се смята за безопасна и да бъде предпочитана от чуждестранни посетители.

До няколко дни ще бъде приет здравният протокол, който ще регламентира и местата за карантинирани. Припомняме, че през летния сезон бяха обособени специални хотели за карантина на заболели от коронавирус. Ще се решава дали да има такива и в зимните курорти.

Секторът е в безпрецедентна ситуация. За да може да се възстанови и да извършва нормална дейност, трябва да му бъдат осигурени условия, които да му позволяват да продължи дейността си в условията на пандемия“, коментира Балтова.

Според нея е добре зеленият сертификат да се използва и през предстоящия летен сезон, за да може да се осигури предвидимост за туризма.

„Всички, които имат чест контакт с крайни клиенти, трябва да имат зелен сертификат“, посочи Балтова. Тя допълни, че вече има хора, които напускат бранша заради изискването.

Помощта за бранша

По отношение на 70 млн. лв. за сектора, които бяха гласувани в актуализацията на бюджета, Балтова посочи, че има решение за разпределение на средствата, но се чака съгласие от всички институции. Вчера туроператори и хотелиери протестираха пред ресорното ведомство в искане за по-бързо изплащане на помощите.

Празнината, която беше допусната с актуализирания бюджет, да не бъде посочено как точно да бъдат разходвани средствата, отне достатъчно време, в което ние да съгласуваме тези процедури, да се направят консултации. Върви в ход, отговорността е много голяма и наша и ние сме в постоянен контакт с колегите", заяви Балтова.

Миналата седмица ресорното ведомство изпрати за нотификация мярка, по която туроператорите да бъдат подпомогнати. Тя е в размер на 30 млн. лв. и е предназначена за ликвидни средства за предприятия в туристическия сектор. По нея ще бъдат подпомогнати и фирми, които не са част от бранша – козметични студиа, СПА центрове и други.

Разработена е мярка и по другите 30 млн. лв., с които туроператорите трябва да покрият загубите си от пандемията. 6 млн. лв. са предназначени за покриване на задължения към клиенти за неосъществени пътувания.

Ведомството ще проведе разговори с екскурзоводите, които трябва да получат 4 млн. лв. Ще се обмисля как да бъдат подпомогнати и планинските водачи, защото те не са споменати в актуализацията на бюджета и следователно са изключени от мярката.

Подкрепи Economic.bg