Кралица Елизабет ще пропусне климатичната конференция COP26

Британският монарх е била посъветвана от лекари да се откаже от пътуването до Глазгоу

Кралица Елизабет ще пропусне климатичната конференция COP26

Снимка: БТА

500 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Британската кралица Елизабет II се няма да присъства на климатичната конференция COP26 в Глазгоу следващата седмица. Тя е била посъветвана от лекарите да си почива, съобщи официално Бъкингамският дворец.

Източник от двореца каза пред Reuters, че решението да не присъстват е било взето като „разумна предпазна мярка“. 95-годишната кралица остава в добро настроение и иска COP26 да бъде успешен, добавя източникът.

Следвайки съвета за почивка, кралицата поема леки задължения в замъка Уиндзор“, каза Бъкингамският дворец.

„Нейно величество със съжаление реши, че няма да пътува до Глазгоу, за да присъства на вечерния прием на COP26 в понеделник, 1 ноември.

Най-възрастният и най-дълго управлявал монарх в света остана да пренощува в болница в сряда, след като беше подложен на „предварителни изследвания“ за неуточнено, но не свързано с COVID-19 заболяване.

Помощниците не дадоха подробности за това какво е предизвикало необходимостта от медицинска помощ, която последва отмяната на посещението в Северна Ирландия, а някои кралски кореспонденти казаха, че се надяват официалната версия на събитията да разкрие пълната картина.

Във вторник Елизабет II изпълни първия си официален ангажимент след престоя си в болницата, като проведе две виртуални аудиенции, за да посрещне новите посланици във Великобритания от Южна Корея и Швейцария.

Елизабет II, която е кралица на 15 други кралства, включително Австралия, Канада и Нова Зеландия и следващата година празнува 70 години на трона, е известна със своето добро здраве.

Тя все още изпълнява много обществени задължения. Миналия вторник бе домакин на прием в замъка Уиндзор за бизнес лидери, включително Бил Гейтс, присъстващи на конференция за зелени инвестиции преди COP26.

Но новините за отмяната вероятно ще предизвикат опасения за здравето ѝ. Наскоро беше чута да казва, че е раздразнена от световните лидери, които говорят за изменението на климата, но не правят нищо, за да се справят с него.

Кралицата трябваше да присъства на вечерно събитие следващия понеделник на конференцията, където ще се срещнат световни лидери, включително президентът на САЩ Джо Байдън и премиерите на Великобритания, Австралия и Индия.

Тя ще предаде обръщение към събралите се делегати чрез записано съобщение, допълват от двореца. Синът и наследникът на Елизабет, принц Чарлз, и най-големият му син, принц Уилям, все планират да присъстват.

Великобритания определи конференцията COP26, която започва на 31 октомври, като последен голям шанс за забавяне на повишаването на температурите и се надява да убеди световните лидери да приемат по-строги цели за климата.

Китайският президент Си Дзинпин обаче не се очаква да присъства, както и руският президент Владимир Путин.

Подкрепи Economic.bg