Зимният сезон в България ще стъпи на още по-тънък лед

Тази година сезонът ще бъде дори по-труден от миналата година, а по-скъпият ток ще вдигне цените на услугите

Зимният сезон в България ще стъпи на още по-тънък лед

Снимка: Красимир Свраков

3812 ~ 6 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Миналогодишният зимен сезон бе труден и завърши с големи загуби за бизнеса. Основната причина за това бе пандемията и ограниченията при пътуванията. Тази година обаче сезонът ще е дори по-труден. Хотелиери и ресторантьори в зимните курорти ще вървят по много тънък и хлъзгав лед, който ще се пропука под краката им, ако ситуацията с пандемията не се подобри. Но тази година не само коронавирусът е проблем за бранша.

Скъпите ток и газ, липсата на споразумения за обмен на туристи с други държави, ниската ваксинация, която поставя страната ни в червена зона, кризата с персонала – това са само малка част от проблемите. Тази зима всички европейски ски курорти, които останаха затворени през миналата, ще работят и ще посрещат туристи. Не е ясно дали България ще успее да се конкурира с тях.

Ситуацията е сложна и непредвидима. Очакванията ни са за един труден сезон. Няма да е по-лек от миналия“, коментира пред Economic.bg Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

Въпреки че зимните курорти се готвят усилено за един добър сезон и имат надежда да посрещнат повече туристи тази година, то засега всичко е в сферата на хипотезите.

И миналата година очаквахме добър зимен сезон. Заради противоепидемичните мерки обаче около Нова година всичко бе затворено. След това повече хотели работеха на загуба“, припомни Георги Николов, председател на Българската туристическа камара (БТК).

Според Горанова и Николов до момента резервациите вървят добре. Няма анулирани такива, а курортите ни очакват най-вече британци и ирландци, които са традиционните туристи през зимата. Тази година и по-голяма част от хотелите ще отворят, но до откриването на сезона в средата на декември ситуацията може да се промени.

Макар и отворени, една част от хотелиерите ще работят на загуба заради поскъпването на тока и природния газ. Ранните записвания, които по принцип се явяват спасителен пояс за бизнеса и дават предвидимост, сега ще изиграят лоша шега на бранша, защото цените им вече не са актуални предвид поскъпването на електроенергията.

По-скъпите ток и газ ще са основен проблем за бранша. Луксозните хотели, които са договорили по-високи цени при предварителните резервации, ще се справят с по-малка печалба, но разходите ще са непосилни за по-малките хотели“, смята Николов.

Очакванията за поскъпване на ски картите се сбъднаха. А основен фактор, който движи това оскъпяване е именно скъпият ток.

Ски съоръженията са големи консуматори на електроенергия. Енергийната помощ от 110 лв./мегаватчас не обхваща активния зимен сезон. Тя няма да е достатъчна“, заявява Горанова.

Ски картите по курортите

Банско официално ще открие зимния сезон на 18 декември. Курортът ще предлага специални промоционални цени на ски картите за лоялни клиенти. Така сезонната лифт карта за възрастни е 1300 лв., за студенти, ученици и пенсионери до 75 години – 1200 лв., за деца от 7 до 12 години – 700 лв., а за деца до 7 години и пенсионери над 75 години – 95 лв.

Стандартните цени за клиенти: възрастни – 1450 лв., студенти, ученици и пенсионери до 75 години – 1350 лв., деца от 7 до 12 години – 750 лв., а за деца до 7 години и пенсионери над 75 години – 95 лв.

Важно уточнение е, че тези цени са валидни при закупуване на картите до 18 декември. След това може да се очаква повишение на услугата.

Сезонната карта за възрастни в Боровец е 1500 лв., а тази за деца и младежи – 1000 лв. Услугата е безплатна за деца под 7 г. За делничните дни е съответно 1000 лв. и 600 лв.

Промоционални условия за закупуване на лифт картите важат и за Пампорово. Ако бъде закупена до 10 декември, цената за възрастен е 1480 лв., за младежи и пенсионери над 65 години – 1184 лв., а за деца от 7 до 12 години – 888 лв. Сезонната лифт карта за делничните дни е 1036 лв. за възрастен, за младежи и пенсионери над 65 години – 829 лв., а за деца от 7 до 12 години – 622 лв. Тази година цените са по-високи от миналогодишните.

Политическата и здравната кризи може да се стоварят върху туризма като лавина

Още не е ясно дали намалената ставка от 9% ДДС за ски услугите (лифтове), туроператорите и ресторантите ще важи и през този зимен сезон. Това е решение, което трябва да се вземе от действащо Народно събрание, а предвид политическата обстановка в страната за това ще трябва да се чака повече от 2-3 седмици. Според Горанова тази непредвидимост е проблем за бранша, защото не е ясно как да се калкулират цените на предлаганите услуги.

Здравната обстановка в страната отново ще е основен двигател за това дали сезонът ще бъде успешен или не. Според председателите на АБТТА и БТК зеленият сертификат е необходима предпоставка за развитието на туризма в условията на пандемия.

Може би трябваше да се въведе още между 20 и 30 септември и сега нещата щяха да са много по-спокойни“, смята Николов.

Заради ниската ваксинация страната ни ще попадне в червените списъци на другите държави. Така туристите ще изберат европейските ски курорти заради безопасността, опасява се Горанова.

Страната ни очаква туристи от Великобритания, Русия, Украйна, Румъния, Македония, Сърбия, Турция. Но България все още не е сключила споразумение за свободно преминаване на туристи с нито една от държавите. Такова споразумение важеше за туристи от Румъния и те, заедно с българския пазар, спасиха летният сезон.

Румънският пазар е важен и за зимния сезон, но там в момента ситуацията с вируса е много критична“, посочва Николов.

Според Горанова страната ни трябва да сключи такива споразумения със съседните страни и най- вече с Турция, защото те проявяват най-голям интерес към зимните курорти в България. Въпреки че министърът на туризма Стела Балтова провеждаше срещи с представителите на другите страни с цел популяризиране на страната ни, няма индикация за сключване на такива споразумения.

Такива споразумения са важни, защото могат да компенсират макар и минимално евентуален отлив на британски туристи“, смята Горанова.

Според нея рекламата на България като туристическа дестинация не е достатъчна и трябва да се засили.

Преди дни удар върху сектора нанесе и последната заповед на здравния министър Стойчо Кацаров, с която вече 14 европейски държави са вкарани в червената зона при влизане в България.

Българските туристи няма да могат да компенсират отлива на чуждестранни, както се случи през лятото. С поскъпването на храните и токът, много малка част от домакинствата ще могат да си позволят втора почивка през годината, смята Горанова. Българските туристи ще ходят на ски само за през деня.

Едно е да отидеш на плажа и да платиш за чадър и шезлонг. Съвсем друго е да отидеш на ски, да наемеш обувки и екипировка, да платиш карта“, посочва Николов.

Липсата на кадри отново ще е проблем

През лятото проблем за летните курорти бе липсата на кадри. През зимния сезон ситуацията няма да е по-различна. И Горанова, и Николов се обединяват около едно мнение – постоянната промяна на противоепидемичните условия за работа отблъскват наетите в бранша. Сезонната работа носи още по-голяма несигурност и кадрите се пренасочват в други сфери.

Според председателят на БТК бизнесът разчита на внос на кадри от Молдова, Украйна и Русия. През активните сезони се разчита и на местни хора и студенти.

Зеленият сертификат също е проблем, защото голям процент от наетите не желаят да се ваксинират, а пък тестването през 2-3 дни не е опция. Според председателят на АБТТА зеленият сертификат кара работниците да се пренасочват към сектори, където няма такова изискване.

„Заради това подкрепяхме искането на колеги хотелиери и ресторантьори зеленият сертификат да е валиден за всички сектори, за да няма неравнопоставеност върху условията на труд“, посочва Горанова.

Според нея е много важно задържането на кадри в сектора да се превърне в национална политика. Държавата трябва да стимулира младите хора да работят в бранша.

Подкрепи Economic.bg