Съдбата на златото зависи от изборите в САЩ и ваксината срещу Covid-19

Пандемията не показва признаци на отслабване, което тласка благородния метал към $4 000 за тройунция

Съдбата на златото зависи от изборите в САЩ и ваксината срещу Covid-19

Снимка: Pixabay

872 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Цената на златото може да достигне 4 000 долара за тройунция през следващите три години, но фактори като разработването на ваксина против Covid-19 и президентските избори в САЩ могат да променят тенденцията на благородния метал, пише CNBC.

Миналата седмица цената на златото надхвърли 2000 долара за тройунция - стойност, невиждана досега в пазарната история. Близо до тези нива металът се търгуваше през септември 2011 г., когато беше пикът на дълговата криза в Европа. Сега инвеститорите бягат към актива убежища, тъй като пандемията не показва признаци на отслабване.

„Доста лесно е да се прогнозира златото да достигне 4 000 долара“, казва Франк Холмс, главен изпълнителен директор на американската инвестиционна компания Global Investors. Като причина за това той посочи трилионите долари, които се вляха в американската икономика по време на пандемията от коронавирус, финансовите министри на Г-20 и централните банки, които "работят заедно като картел и емитират колосални суми".

„Досега не сме виждали централните банки да печатат пари при нулеви лихви. Когато те са толкова ниски златото се превръща в много, много атрактивен клас активи “, сподели Холмс. По-свободната парична политика обикновено подтиква интереса на инвеститорите към благородния метал, защото когато реалните лихвени проценти спаднат, цената на златото се повишава и обратно.

Експертите припомнят, че най-големите предпоставки за обръщане на тренда тепърва предстоят. „Просто сме предпазливи. Настоящите фактори не са толкова определящи, особено когато знаем, че на хоризонта има две големи събития, които могат да променят траектория на златото. Това са разработването на ваксина срещу Covid-19 и изборите за президент в САЩ през есента“, коментира Юнг Ю Ма, главен инвестиционен стратег в BMO Wealth Management . "Смятаме, че ваксината има потенциал да промени сериозно движението на златото, но засега липсата на лечение тласка цената му нагоре", сподели експертът.

Златото може да падне под 1600 долара за тройунция след изборите, според базираната в Ню Йорк изследователска компания Third Bridge Group. „Остават по-малко от 100 дни до президентските избори, но Тръмп наскоро предложи да ги отложи, опирайки се на двуцифреното си превъзходство над конкурентите в надпреварата“, пише Камерън Александър, мениджър на изследванията за благородни метали в Refinitiv.

На президентските избори през 2016 г., когато Тръмп победи демократа Хилари Клинтън, цената на златото беше подкрепена от интереса на инвеститорите, като се покачи с близо 5%.

Подкрепи Economic.bg