Uniper вече вижда риск от провал за „Северен поток 2“

Причината е усилията на САЩ за налагане на санкции срещу проекта

Uniper вече вижда риск от провал за „Северен поток 2“
952 ~ 1 мин. четене

Ако САЩ затегнат санкциите срещу „Северен поток 2“, вероятността от забавяне или прекратяване на проекта ще се увеличи. Това се казва в доклад на германската енергийна компания Uniper, която е един от финансовите партньори на „Газпром“ в газопровода.

И докато през март тази година всвоя годишен отчет дружеството беше уверено в реализацията на газопровода, макар и със закъснение, днес казва, че рисковете за изпълнението му са много по-големи.

„Тъй като САЩ засилват усилията си за насочване на санкциите срещу проекта„ Северен поток 2“, вероятността от забавяне или дори спиране на изграждането на тръбопровода се увеличава“, се казва в доклада.

Uniper казва, че активно следи ситуацията и предприема всички необходими действия, за да гарантира спазването на приложимите правила. „Uniper също така е в постоянен обмен със съответните заинтересовани страни относно актуализираните указания за противодействието на американските противници“, добавя компанията в междинния си доклад за финансовите резултати за полугодието.

Провалът на „Северен поток 2“ все още се разглежда като основен индивидуален риск за Uniper. Ако проектът не бъде завършен, може да се наложи Uniper да отпише заема, предоставен на Nord Stream 2 и да загуби очакваните приходи от лихви“, се казва в доклада.

Припомняме, че през юли държавният секретар на САЩ Майк Помпео поиска Shell, Engie, Uniper, Wintershall и OMV да „напуснат незабавно“ проекта. В противен случай компаниите могат да се сблъскат с блокирането на всички активи в Съединените щати. Нови заплахи се чуват на фона на усилията на „Газпром“ за завършване на проекта.

Подкрепи Economic.bg