Със среднощно решение Ердоган отстрани финансовия си министър

Лютфи Елван се задържа на поста малко повече от година, през която бе подложен под натиск заради обезценяването на лирата

Със среднощно решение Ердоган отстрани финансовия си министър

Снимка: БТА

5378 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган назначи Нуретин Небати за министър на финансите, след като досегашният – Лютфи Елван, подаде оставка. Рокадата идва на фона на валутната криза в страната и драстичното потъване на лирата с 27% само през последния месец. Местните медии определят случилото се като

среднощно решение на Ердоган“.

Елван бе последният висш служител, придържащ към ортодоксалната политика, отбелязва Reuters. Той бе против ниските лихвени проценти, за които настоява Ердоган. Неразбирателство по този въпрос по-рано коства поста и на няколко гуверньори на централната банка. Междувременно бяха сменени и заместник-министри на финансите.

Небати, който три години бе зам.-министър на финансите, изглежда поддръжник на идеите на Ердоган. Той коментира миналата седмица, че Турция от години се е опитвала да приложи политика на ниски ставки, но е била изправена пред силна опозиция.

Този път сме решени да я приложим“, написа той в Twitter, добавяйки, че „няма проблем“ с поддържането на ниски лихвени проценти при текущите пазарни условия.

Елван пък заемаше поста на финансов министър малко повече от година, след като смени Берат Албайрак, зет на Ердоган.

Лирата, която отслабна до 13.87 за долар в сряда, приключи сесията при курс от 13.40. Тази година тя е изтрила повече от 44% от стойността си спрямо зелените пари.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg