Служебният кабинет залага до 12 млрд. лв. дълг догодина

Предвижда се заплатите на държавните служители да се повишат с 5% през 2022 г.

Служебният кабинет залага до 12 млрд. лв. дълг догодина

Снимка: Красимир Свраков

3833 ~ 4 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова
Бюджет 2022

Служебният кабинет залага таван на новия дълг в размер на 10-12 млрд. лв. в проекта на Бюджет 2022. Това обяви финансовият министър Валери Белчев в отговор на въпрос, зададен от economic.bg. Сумата е между 2 и 3 пъти по-голяма от предходните години и заради това министърът побърза да уточни, че е възможно да не бъде изтеглена цялата.

Белчев обясни, че една трета от новия дълг ще отиде за плащане на вноски по старите заеми, а останалата – за покриване на бюджетния дефицит. Справка на economic.bg показва, че догодина има падежираща емисия на международните пазари в размер на 2.5 млрд. лв., както и падежиращи ДЦК за малко над половин милиард лева.

План график кога точно новият дълг да бъде поет все още не е направен, но министърът предполага, че ще е нужно да се излезе на международните пазари.

Предложеният бюджет за 2022 г. е със заложен дефицит от 2.9% спрямо БВП, което е около 3.5 млрд. лв. Заложената стойност отговаря на позицията на Фискалния съвет, който препоръча дефицит под 3%. Такива бяха и правилата на Европейската комисия преди дерогацията им в сянката на пандемията.

Предвижда се и 5% ръст на заплатите на всички служители в държавния сектор. Освен това предложението на предишния финансов министър Асен Василев за 10% съкращаване на разходите на министерства със закриване на някои щатни позиции не е заложено в проекта за бюджет на сегашната временна власт.

Очакваната инфлация за следващата година е около 4.9%, а ръстът на брутния вътрешен продукт – около 4%, каза още Белчев. Припомняме, че в актуализираната си есенна икономическа прогноза отпреди месец финансовото министерство обяви очаквания за 4.6% ръст догодина.

Инфлацията притеснява всички, но както стана ясно и от данните на НСИ, тя не е чак толкова висока. Засили се поради ръста на електроенергията и газа, но по последни прогнози вероятно темпът в рамките на следващите няколко месеца ще бъде овладян. Не очаквам шокова инфлация следващата година“, коментира Белчев.

Бюджет 2021 може да завърши и с излишък

Бюджет 2021 може и да не завърши с планирания дефицит в размер на близо 5.5 млрд. лв., обяви финансовият министър. Той дори обяви, че е възможно да приключи годината с излишък. Припомняме, че към края на ноември превишението на консолидираните приходи над разходите е 560 млн. лв., което навя на мисълта, че правителството оставя поле за големи харчове – от порядъка на 8.5 млрд. лв. за декември.

Да отговорим на спекулациите по линия на шоково харчене – това няма да се случи. Има планиран дефицит, но е твърде вероятно бюджетът да приключи балансиран, дори на малък излишък“, обяви Белчев.

Нова емисия държавни ценни книжа не се обмисля, допълни още Белчев. Припомняме, че заради политическата обстановка целият поет тази година дълг в размер на 3.8 млрд. лв. бе на вътрешния пазар. Поради това разходите по него в последния месец рязко се вдигнаха, т.е. на държавата започна да ѝ излиза все по-скъпо да тегли вътрешни заеми.

Тъй като приходната част върви много добре, не планираме допълнителни емисии до края на годината.“

Колко всъщност ще е минималната пенсия следващия месец?

След грешката на финансовия министър по време на вчерашния брифинг, стана ясно, че минималната пенсия през януари 2022 г. няма да бъде 490 лв., а 420 – 430 лв. Белчев обясни, че е „много важно“ абсолютната стойност на дохода на пенсионера да не спада. Припомняме, че сега минималният такъв е 420 лв. – минимална пенсия от 300 лв. и добавка на всеки пенсионер от 120 лв. За следващата година се предвижда минимална пенсия от 370 лв. и 50 или 60 лв. добавка към нея.

Мислехме за 50 лв., но имаме възможност и за 60 лв.“, коментира Белчев, с което не даде точна яснота колко ще бъде минималният доход на пенсионер следващия месец.

Добавката към пенсиите обаче се смята за антикризисна мярка и министърът обяви, че когато „след известно време пандемията приключи, пенсионерът ще получи 370 лв.“.

Общините

Белчев обяви още, че на този етап не може да бъде променен механизмът за финансиране на общините, тъй като за това се изисква редовно правителство. Въпреки това преди два месеца той имаше среща с представители на местните власти, на която стана ясно, че той обмисля да преотстъпи 2 пр. пункта от подоходния данък (в момента 10%) на общините.

Минималната работна заплата

По отношение вдигането на минималната работна заплата на 710 лв. следващата година министърът посочи, че това е балансирана стойност, тъй като ако се повиши още, „рискуваме много фирми да фалират и да няма кой да плаща тези заплати“.

Колкото до идеята на преговарящите за съставяне на коалиционно правителство минималната заплата да се върже със средната брутна заплата за изминалата година, Белчев посочи, че това е „добра и интересна идея“.

Бих подкрепил подобно нещо със сигурност, но това изисква достатъчно дълъг управленски хоризонт“, коментира Белчев.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg