Петролът поскъпна въпреки страховете от Омикрон

Търговците очакват срещата на ОПЕК+, за да определят следващите си ходове

Петролът поскъпна въпреки страховете от Омикрон

Снимка: Unsplash

632 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Цените на петрола се повишиха в четвъртък и възстановиха загубите от предишния ден, когато бе обявен първият регистриран случай на заразен с новия вариант на COVID-19 Омикрон в САЩ. Инвеститорите коригираха позициите си точно преди срещата на ОПЕК+, на която ще се определят бъдещите й политиките за доставка, както и на фона на нарастващите опасения, че новата мутация на коронавирус може да намали търсенето на гориво, предава Reuters.

Фючърсите на суровия петрол Brent поскъпнаха с 85 цента (с 1.2%) до 69.72 долара за барел, след като се понижиха с 0.5% в предишната сесия. Фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпнаха с 85 цента (с 1.3%) до 66.42 долара за барел, след спад от 0.9% в сряда.

Tъpгoвцитe ca зaгpижeни за потенциалните ĸapaнтинни oгpaничeния пo cвeтa в отговор на Омикрон и новата вълна и именно заради това са предпазливи преди новата сесия. Фокусът им днес ще бъде основно върху cpeщaтa нa миниcтpитe oт пaĸтa OΠEK+. Te тpябвa дa peшaт дaли дa ĸopигиpaт пpeдвapитeлнo дoгoвopeнитe нивa нa pacтeж нa дoбивa във вpъзĸa c ocвoбoждaвaнeтo нa cтpaтeгичecĸи peзepви oт peдицa cтpaни, вĸлючитeлнo CAЩ, ĸaĸтo и да вземат предвид пoявaтa нa нoвия вариант нa коронавирус.

Пазарът ще следи внимателно решението на групата, както и коментарите на някои от ключовите членове след срещата, за да прогнозира бъдещата им политика“, коментира Цуйоши Уено, старши икономист в NLI Research Institute.

От август групата добавя допълнителни 400 000 барела на ден производство към глобалните доставки всеки месец, тъй като постепенно намалява рекордните съкращения, договорени през 2020 г.

Новият вариант на COVID-19 обаче усложни процеса на вземане на решения, като някои наблюдатели спекулират, че ОПЕК+ може да спре тези допълнения през януари в опит да забави растежа на предлагането. „Цените на петрола се покачиха, тъй като някои инвеститори очакват, че ОПЕК+ ще реши да поддържа текущите нива на предлагане през януари, за да смекчи всякакви щети“, каза Тошитака Тазава, анализатор от Fujitomi Securities Co Ltd.

Печалбите на петролните пазари в четвъртък бяха ограничени, тъй като седмичните данни в САЩ показаха, че запасите от суров петрол са паднали по-малко от очакваното миналата седмица, докато тези на бензин и дестилати са нараснали много повече от очакваното на фона на отслабналото търсене. 

Запасите от суров петрол (USOILC=ECI) спаднаха с 910 000 барела през седмицата до 26 ноември, съобщи Администрацията за енергийна информация (EIA). Очакванията на анализаторите, участвали в проучване на Reuters, бяха за спад от 1.2 милиона барела.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg