Създател на ваксината AstraZeneca: Следващата пандемия може да е по-смъртоносна

Според Сара Гълбърт ще дойде момент, когато нов вирус ще заплашва света и трябва да сме по-добре подготвени за този момент

Създател на ваксината AstraZeneca: Следващата пандемия може да е по-смъртоносна

Снимка: Unsplash

3908 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Бъдещите пандемии могат да бъдат дори по-смъртоносни от настоящата. Уроците, извлечени от огнището на коронавируса, не трябва да се пропиляват, а светът трябва да е подготвен за следващата вирусна атака. Това заявява Сара Гилбърт, която е една от създателите на ваксината AstraZeneca.

COVID-19 вече уби 5.26 млн. души по целия свят, сочат данните на университета Джон Хопкинс. Пандемията унищожи икономическа продукция за трилиони долари и обърна живота на милиарди хора, припомня Reuters.

Истината е, че следващият вирус може да бъде по-лош. Може да бъде по-заразен или по-смъртоносен, или и двете. Това няма да е последният път, когато вирус заплашва живота ни и препитанието ни“, коментира Гилбърт по време на лекция.

Тя е професор по ваксинология в Оксфордския университет. Според нея светът трябва да се увери, че е по-добре подготвен за следващия вирус.

Напредъкът, който постигнахме, и знанията, които придобихме, не трябва да бъдат загубени.“

Усилията за прекратяване на COVID пандемията са неравномерни и фрагментирани, белязани от ограничен достъп до ваксини в страните с ниски доходи, докато „здравите и богатите“ в големите страни получават бустерни дози, казват здравни експерти.

Група от специалисти, създадена от Световната здравна организация за преглед на справянето с пандемията, призовава за постоянно финансиране и по-голяма способност за разследване на пандемии чрез нов договор. Едно от предложенията е за финансиране от поне 10 млрд. долара годишно за готовност при нова вирусна атака.

Гилбърт коментира, че шиповият протеин на варианта Омикрон съдържа мутации, за които е известно, че повишават преносимостта на вируса.

Има допълнителни промени, които може да означават, че антителата, придобити от ваксините или от боледуване с други варианти, може да са по-малко ефективни за предотвратяване на инфекция с Омикрон“, посочва тя.

Според експерти хората трябва да са изключително предпазливи и внимателни, докато не се разбере повече за варианта Омикрон.

Подкрепи Economic.bg