Таймер за лампи пази от кражби, докато не сме си у дома

Вижте и други ефикасни начини да се защитим от крадци

Таймер за лампи пази от кражби, докато не сме си у дома

Снимка: снимката е илюстративна

932 ~ 2 мин. четене

Най-обикновен таймер за включване и изключване на лампи е сред ефективните методи за защита на дома от кражба. Особено подходящ е по време на празници и по-дълги почивни дни, когато хората не са в домовете си, съветват криминалисти.

Таймерите се продават във всеки магазин за осветление и струват от 10 до 50 лв. Преди да замине на почивка, човек може да ги настрои да се включват всеки ден в определен час, както и кога да се изключват. Така бандитите се заблуждават, че собствениците на дома са си вкъщи.

Нещо, което не може да стане, ако оставите осветлението включено през цялото време, защото крадците следят и това.

Подобни таймери се продават и за контакти. Така човек може да настрои телевизора и радиото. При чуването на звук от апартамента повечето крадци се отказват, коментират криминалисти ефективността на метода за защита.

Друга разновидност на тези контакти са уредите с дистанционно. Преди да заминете на почивка, давате такъв на съседа ви и с натискането на едно копче той може да включи и изключи осветлението и телевизорите в дома ви от неговия апартамент. Цената отново е от 10 до 50 лв.

Най-обикновено резе пък може да предпази от разбиване на вратата. Дори крадецът да я отвори, той не може да се справи с металното синджирче, пише „24 часа“.

Хората, които живеят на ниските етажи, могат да си вземат подсилена PVC дограма, съветват от полицията.

Обикновената се разбива с отвертка за по-малко от минута, тъй като има само 2 точки на заключване. Дограмата със секюрити обков обаче има поне 4. В зависимост от желанието на клиента има и такива с до 16.

Допълнителните мартинали са замаскирани като декоративни детайли, които разкрасяват прозорците. За да разбие подобен прозорец, на крадеца ще му трябва близо час, твърдят криминалисти.

Подкрепи Economic.bg