Земеделците ще получат 1.55 млрд. лв. директни плащания

По старата кампания се извършват проверки заради съмнения за измами

Земеделците ще получат 1.55 млрд. лв. директни плащания

1,550 млн. лв. ще бъдат разпределени по различните мерки за подпомагане от Кампанията по Директни плащания за тази година. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

През 2016 г. земеделските стопани ще заявяват подпомагане на площите, които обработват по същите мерки, както през 2015 г. Те са повече, отколкото в стария програмен период.

Танева напомни, че вече работи и специализираната карта за правните основания, с което правилата са по-справедливи, в сравнение с предишната кампания. До момента въпросната карта е изготвена с регистриралите се до 15 февруари земеделски стопани. На нейна основа производителите ще заявяват искания за подпомагане по отделните мерки.

Изплащането на средствата ще започне в края на тази година, увери министърът на земеделието и храните.

По старата Кампания за директните плащания до 18 март ще се изплати мярка 10.  „По някои направления от нея се извършват проверки и има съмнения за измама, така че те ще се разплатят тогава, когато приключат проверките”, уточни Танева. Тя добави, че разплащането по обвързана подкрепа за производство на плодове, зеленчуци, в предвид огромния обем документи по тях, е в закъснение от индикативния график, пише Фокус. Очаква се те да получат плащанията си до 22-23 март.

За края на април са предвидени и зелените директни плащания, което също е основна част от общия пакет, който бе разпределен. Последни ще бъдат разплатени дребните земеделски стопани и младите земеделски стопани. Там кандидатите са малко.

Коментари: 0