Земеделците ще получат 1.55 млрд. лв. директни плащания

По старата кампания се извършват проверки заради съмнения за измами

Земеделците ще получат 1.55 млрд. лв. директни плащания
144 ~ 1 мин. четене

1,550 млн. лв. ще бъдат разпределени по различните мерки за подпомагане от Кампанията по Директни плащания за тази година. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

През 2016 г. земеделските стопани ще заявяват подпомагане на площите, които обработват по същите мерки, както през 2015 г. Те са повече, отколкото в стария програмен период.

Танева напомни, че вече работи и специализираната карта за правните основания, с което правилата са по-справедливи, в сравнение с предишната кампания. До момента въпросната карта е изготвена с регистриралите се до 15 февруари земеделски стопани. На нейна основа производителите ще заявяват искания за подпомагане по отделните мерки.

Изплащането на средствата ще започне в края на тази година, увери министърът на земеделието и храните.

По старата Кампания за директните плащания до 18 март ще се изплати мярка 10.  „По някои направления от нея се извършват проверки и има съмнения за измама, така че те ще се разплатят тогава, когато приключат проверките”, уточни Танева. Тя добави, че разплащането по обвързана подкрепа за производство на плодове, зеленчуци, в предвид огромния обем документи по тях, е в закъснение от индикативния график, пише Фокус. Очаква се те да получат плащанията си до 22-23 март.

За края на април са предвидени и зелените директни плащания, което също е основна част от общия пакет, който бе разпределен. Последни ще бъдат разплатени дребните земеделски стопани и младите земеделски стопани. Там кандидатите са малко.

Подкрепи Economic.bg